InScience Film Festival

Interactieve installaties door heel Nijmegen tijdens InScience 2020

Een van de meest zorgelijke, urgente problemen van deze tijd is klimaatverandering. In het interactieve programma Do You Know the Way to Utopia? worden onze zorgen, dromen, angsten en hoop over deze crisis invoelbaar gemaakt. Op verschillende locaties, verspreid over Nijmeegse musea en galerieën, bieden interactieve installaties, games en VR-ervaringen je de kans om een ecologische utopie te ontdekken. Of is het een dystopie in vermomming? Het programma is gratis en coronaproof te bezoeken van 12 t/m 15 november tussen 12:00 en 17:00.

Animalia Sum

Bianca Kennedy & The Swann Collective / DE / NEUS

Je hoort het weleens van wetenschappers en voedselexperts: het eten van insecten kan wereldhonger mogelijk stoppen. Maar hoeveel dode insecten zijn er eigenlijk nodig om één persoon te voeden? Volgens de insecten zelf zijn dat er  teveel. In deze satirische VR-ervaring gaan de insecten in protest en stellen ze op hilarische wijze het menselijke waardeoordeel van dierlijk leven en dood aan de kaak.

City of Sounds and Silence

Sun City / NL / Singular Art

In deze interactieve installatie loop je blind door een stad. Je wordt geleid door je gehoor, terwijl je met voetpedalen de richting kiest. Je loopt door een ogenschijnlijk gewone stad, maar het klinkt anders. De geluiden veroorzaakt door fossiele middelen zijn namelijk verwijderd. Hierdoor krijg je een verrassend onnatuurlijke ervaring en word je je bewust van hoe hoe de stad van de toekomst mogelijk klinkt.

E.D.E.N.

Daria Shkeleva & Konstantin Dovzhik / RU / Mariënburgkapel

Een wandeling door het Aards Paradijs klinkt aantrekkelijk. Wie wil er nu niet door een perfecte, zuivere natuuromgeving rondlopen? In deze interactieve installatie kun je kort door het Hof van Eden trekken, maar pas op: de aanwezigheid van de mens kan het natuurlijk evenwicht makkelijk verstoren.

The Shape of Us

Heartwire i.s.m. Monobanda / DE | NL / Museum Het Valkhof

In deze VR-game neem je samen met drie andere deelnemers plaats in een grote ruimte rondom een digitaal haardvuur. Met een VR-bril op neem je deel aan verschillende rituelen om dichterbij zowel je innerlijke als de fysieke natuur te komen.

The Portal

The Kissinger Twins / GB / Expoplu

In de Instagram-film The Portal volg je de 15-jarige Anna, een tienermeisje dat net als veel leeftijdsgenoten in angst leeft omdat de planeet in gevaar lijkt te zijn. Via een vreemd  portaal kan ze een blik op de toekomst werpen die haar een onverwacht optimistische uitkijk op het leven geeft.

Ultimate Dragon

Louisa Techmann / DE | NL / RUIS

In deze old school tekstgame heb je de mogelijkheid om zelf een utopie vorm te geven op basis van beschrijvingen, maar is artificiële intelligentie wel in staat om jouw ideeën goed te interpreteren? Kunnen we een computer vertrouwen onze visies voor een ideale samenleving te begrijpen of creëer je ongewild een dystopie?

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.