InScience Film Festival

InScience tipt: The Ray Cat Solution

In 2016 vertoonde InScience de korte film The Ray Cat Solution, die nu opnieuw te zien is op onze website. De film geeft een innovatief antwoord op een probleem waar nog geen oplossing voor is: hoe kunnen we toekomstige generaties waarschuwen voor de gevaren van radioactief afval?

Wereldwijd zijn er 442 kerncentrales in gebruik, die samen zo’n 10% van alle elektriciteit ter wereld produceren. Het productieproces levert afval op dat nog tienduizenden jaren radioactief blijft, en daarom veilig wordt opgeslagen in de grond. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit afval veilig blijft opgeslagen tot in de verre toekomst? Waarschuwende symbolen of teksten zijn geen veilige optie, want het is zeer de vraag of zij over tienduizenden jaren nog gelezen kunnen worden.

Een mogelijke oplossing voor dit probleem werd in de jaren tachtig geformuleerd, en geeft een verrassend antwoord op deze kwestie: genetisch gemanipuleerde katten die van kleur veranderen in de buurt van radioactieve straling. Deze film gaat dieper in op dit wonderlijke idee, en is zowel een informatieve documentaire als een ode aan verbeelding.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.