InScience Film Festival

InScience tipt: Invisible Demons

De documentaire Invisible Demons neemt de negatieve gevolgen van economische groei in India onder de loep, en biedt ons met veel visuele horror een angstaanjagende blik op onze toekomst.  De film draait nu in LUX. 

De maker van de documentaire, Rahul Jain, werd geboren in 1991. In datzelfde jaar stelde zijn thuisland India haar economie open voor de vrije markt. Zo’n dertig jaar later staat New Delhi steevast hoog in de lijsten van meest vervuilde steden ter wereld. De temperatuur kan hier stijgen tot 50 graden celsius, het zicht is vanwege smog vaak beperkt tot slechts enkele meters en de rivieren gaan dankzij chemische vervuiling schuil onder dik geel schuim.

Wat het verband is tussen economische groei en vervuiling in India, is een van de centrale onderwerpen in deze documentaire. India is een van de snelst groeiende economieën ter wereld, maar wie heeft er eigenlijk baat bij deze groei? Bijzonder aan deze film is dat de filmmaker zijn zoektocht start in zijn eigen leven, dat al snel verbonden blijkt met grotere thema’s zoals de gevolgen van globalisering, kapitalisme en uitbuiting, en de groeiende ongelijkheid wereldwijd tussen rijk en arm. Ook bijzonder is de keuze van de regisseur om geen experts aan het woord te laten, maar juist de bevolking zelf – zoals de boeren en bestuurders van riksja’s en vrachtwagens. Door de indrukwekkende beelden en belangrijke boodschap is dit een documentaire die je niet snel zal vergeten.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.