InScience Film Festival

InScience tipt: Il Buco

De film Il Buco is een reconstructie van een avontuurlijke expeditie in 1961. Dat jaar daalde  een groep wetenschappers af in een zevenhonderd meter diepe grot, om deze in kaart te brengen. Dat levert een hypnotiserende documentaire op met adembenemende beelden, die oogt als een contemplatieve natuurfilm. Kijk de film nu in LUX.

Het is de op één na diepste grot ter wereld, de Abisso del Bifurto in het Italiaanse Calabrië. In 1961 werd deze grot voor het eerst verkend door een groep onverschrokken wetenschappers, met hulp van een oude schaapherder die deze omgeving op zijn duimpje kent. 

Regisseur Michelangelo Frammartino (Le Quattro Volte, Il Dono) reconstrueert deze expeditie in zijn nieuwe film Il Buco (‘het gat’). Met deze film neemt hij de kijkers mee op een imposante tocht naar het binnenste van de aarde, waar de tijd stilstaat en de wonderen van de natuur overweldigend zijn.

De film reflecteert op de nietigheid van de mens en geeft interessante antwoorden op de oervraag: wat schuilt er in de leegte? Daarbij is er veel aandacht voor de geluiden diep onder de aardkorst, wat de film tot een oefening in zwijgzaamheid en contemplatie maakt. Il Buco ging in première op het filmfestival van Venetië, waar deze werd bekroond met de Juryprijs. 

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.