InScience Film Festival

InScience tipt: Grutto! De reis van onze nationale vogel

Deze indrukwekkende natuurdocumentaire neemt ons mee op reis naar Senegal, Portugal, Estland en Nederland: allemaal plekken waar mensen én vogels vechten om te overleven. De complexe ecologie van mens en dier wordt op imponerende wijze verbeeld in deze film, die nu te zien is in LUX. 

De grutto is onze vogel des vaderlands, maar is in hoog tempo aan het verdwijnen van onze hollandse weides. Sinds de jaren zestig is de populatie grutto’s met bijna 70% afgenomen. Dit schrikbarende feit spiegelt de veranderingen in ons landbouwsysteem, zoals te zien is in deze intieme documentaire van Ruben Smit – die eerder een Gouden Kalf won met De Nieuwe Wildernis.

Nederland is de kraamkamer van de grutto: maar liefst driekwart van de wereldpopulatie strijkt in ons koude kikkerlandje neer om voor nageslacht te zorgen. Daar komen vele gevaren bij kijken, variërend van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens. Hoewel de grutto een enorm aanpassingsvermogen heeft, wordt er inmiddels het uiterste gevraagd van deze vogel om te kunnen overleven: de veranderingen in ons landbouwsysteem en de klimaatcrisis trekken een zware wissel op het voortbestaan van de grutto. Gelukkig zijn er boeren die zich extra inspannen om deze vogel te helpen, zoals we kunnen zien in deze documentaire.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.