InScience Film Festival

InScience tipt: Being an idealist festival

Laat je het inspireren door grote denkers, wetenschappers en activisten, het aanstaande weekend in LUX. Op 12, 13 en 14 mei vindt daar het Being an Idealist festival plaats, dat een nieuwe generatie wereldverbeteraars wil kweken.

De crisissen stapelen zich op en de toekomst lijkt steeds meer onzeker. De behoefte aan nieuwe visionairs en wereldverbeteraars is enorm. Hoe leer je weer geloven in idealen, en hoe maak je daarmee impact? Dat is de centrale vraag tijdens dit festival, dat bestaat uit lezingen, filmvertoningen en workshops.

Een van die lezingen wordt gegeven door Philip Blomm, die al eerder te gast was op InScience festival in 2018. In deze lezing gaat hij in op zijn fascinatie voor maatschappelijke veranderingen, en de aanstaande groene transformatie die er voor zal zorgen dat we afscheid nemen van hoe we de afgelopen drieduizend jaar naar onszelf en de natuur hebben gekeken.

Een andere veelbelovende lezing gaat dieper in op de ideeën van Albert Camus en Hannah Arendt. In 2017 vertoonde InScience een intrigerend en intiem portret over deze laatste denker: haar ideeën over de statenloosheid van vluchtelingen, de banaliteit van het kwaad en totalitarisme zijn nog altijd razend actueel.

Tot slot tippen we voor de liefhebbers van wetenschap en bewegend beeld nog de films Invisible Demons en Soylent Green. De documentaire Invisible Demons neemt ons mee naar New Delhi, waar al op vele manieren voelbaar is welke duistere toekomst we tegemoet gaan als we de klimaatcrisis niet weten te beteugelen. De film Soylent Green is een klassieke cultfilm uit 1972. Deze dystopie schetst een toekomstige wereld die overbevolkt is, terwijl de aarde uitgeput is en de volledige wereldbevolking leeft op plankton.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.