InScience Film Festival

InScience-programma in LUX bij film Ammonite (afgelast)

De bioscopen zijn weer open! En we kunnen dan ook ein-de-lijk weer samen met LUX programma’s maken. Op woensdag 16 juni om 21.15 uur gaan we kijken naar de film Ammonite, de nieuwe film van regisseur Francis Lee (God’s Own Country) met o.a. Kate Winslet en Saoirse Ronan, die zich afspeelt in 1840 in Engeland. Historicus Marleen Reichgelt van de Radboud Universiteit geeft een inleiding bij de film. Dus koop een ticket en verzeker jezelf van een bioscoopstoel!

Ammonite

Al op haar elfde vond en bestudeerde Mary Anning een belangrijk fossiel. Ze zou voor de rest van haar leven veelgeprezen paleontologisch onderzoek doen – en dat is bijzonder voor een vrouw uit een arm gezin aan het begin van de negentiende eeuw. In de film Ammonite van regisseur Francis Lee zien we Anning op latere leeftijd, nog steeds in armoede, fossielen verzamelen langs de wilde kust van Lyme. Ze moet daar noodgedwongen de zorg op zich nemen van Mary, vrouw van een wetenschapper uit de Londense elite. Ondanks de kloof tussen hun sociale klassen en persoonlijkheden ontdekken Mary en Charlotte dat ze elkaar kunnen geven wat de ander mist: de realisatie dat ze niet alleen zijn. Het is het begin van een gepassioneerde en complexe liefdesrelatie die de loop van beide levens voorgoed zal veranderen.   

Inleiding van historicus Marlee Reichgelt

Woensdag 16 juni om 21.15 vertonen we samen met LUX de film Ammonite. Historicus Marleen Reichgelt van de Radboud Universiteit geeft een inleiding bij de film. Mary Anning heeft echt geleefd (al is voor het liefdesverhaal uit de film geen bewijs). Waarom is het zo bijzonder dat zij destijds naam maakte in de wetenschap? Op welke manier worden vrouwen en andere groepen mensen historisch gezien geweerd uit de wetenschap? Of wordt hun werk vaak niet erkend? (Zoals ook bij Anning nog het geval was.) 

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.