InScience Film Festival

InScience preview in LUX: Ik ben er even niet

InScience presenteert op woensdag 26 juni om 19:30 uur een preview in LUX van de wetenschapsdocumentaire Ik ben er even niet met een inleiding met filmmaker Maartje Nevejan en Floris de Lange, hoogleraar Perceptie en Cognitie bij het Donders Instituut.

Waar ben je, als je er even niet bent? Wat is de taal voor de vaak angstige en onbegrepen beleving die kinderen en jongeren hebben tijdens een absence? Een korte hapering van het brein is meetbaar, hoe die ervaring voelt is nog niet eerder onderzocht. In de poëtische documentaire ‘Ik ben er even niet’ gaat filmmaakster Maartje Nevejan op basis van haar eigen herinnering aan een absence-ervaring, op ontdekkingstocht naar de kracht én beperking van het menselijke voorstellingsvermogen. Nevejan vervlecht de persoonlijke verhalen van jongeren met wetenschappelijke bevindingen en werk van kunstenaars als Anish Kapoor.

Maartje Nevejan: “Deze eeuw zullen we de binnenwereld in kaart gaan brengen, zoals we dat de afgelopen eeuwen met de buitenwereld gedaan hebben. Het is mijn overtuiging dat we nieuwe kennis over de binnenwereld gaan vinden als wetenschap en kunst samen gaan werken. Mijn film ‘Ik ben er even niet’ is een poëtische vertaling van vijf jaar research over absence epilepsie, dat ik zelf ook had als kind. Mijn eigen zoon zette mij als filmmaakster aan het denken toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: “Zo voelt het!”. Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, hebben we door jongeren te koppelen aan kunstenaars vormgegeven dat er wel degelijk ervaringen zijn. Kunst geeft ons nieuwe inzichten op oude paradigma’s.

Still uit de film ‘Ik ben er even niet’ met kunstenaar Anish Kapoor

Transmediaproject If You Are Not There, Where Are You?
De documentaire ‘Ik ben er even niet’ is onderdeel van het transmediaproject ‘If You Are Not There, Where Are You?’ (IYANTWAY) en bestaat onder meer uit live events, een tentoonstelling en een virtual reality-installatie. Vanaf woensdag 26 juni tot en met zondag 14 juli is de tentoonstelling IYANTWAY en daarmee het complete transmediaproject, voor publiek te bezichtigen bij Beautiful Distress House in Amsterdam Noord (NDSM). Daarna zal het geheel ook te zien zijn tijdens InScience.

In de researchfase hebben 10 jongeren in co-creatie met 10 kunstenaars hun ervaring met absence epilepsie gevisualiseerd. Het resultaat vormt een tentoonstelling met 13 installaties, waaronder:

  • 10 co-creaties – De 10 kunstwerken verbeelden de persoonlijke ervaring met absence epilepsie gevisualiseerd door de kunstenaars.
  • VR-installatie ‘In My Absence’– Realiteit is iets breekbaars. Zet maar eens een VR-bril op en je snapt direct hoe makkelijk je hersenen in de war kunnen raken. Wat is echt en wat niet? Voor kinderen met absences is dit ook zonder VR-bril een dagelijkse realiteit. In de VR-ervaring ‘In My Absence’ neemt een aantal personages met absence epilepsie je mee in hun ervaring. Je hoort niet alleen hun verhaal, ook stap je even hun wereld binnen.
  • Live mapping – Tijdens de tentoonstelling worden absence ervaringen van mensen live ‘gemapt’ (in kaart gebracht) door kunstenaars.
  • Onderzoeksfilm – Met de onderzoeksmethode ‘Mapping the Experience’ gaan wetenschap en kunst een samenwerking aan. Samen genereren zij nieuwe kennis. De innerlijke ervaring van mensen met absence ervaringen zijn vastgelegd in de onderzoeksfilm die draait tijdens de tentoonstelling.
  • Boek – Het HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen schreef een academische publicatie over het co-creatieproces tussen kunstenaars en wetenschappers in hun poging absence ervaringen in kaart te brengen.

Bezoekers van de film krijgen op vertoon van hun filmticket gratis toegang tot de tentoonstelling. Kijk voor meer informatie, actuele nieuwsupdates en events op areyouthere.nl

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.