InScience Film Festival

InScience in Autisme Magazine

De ontroerende film The Reason I Jump werd maar liefst tweemaal bekroond tijdens InScience 2021, door zowel het publiek als de Student Jury. De documentaire duikt diep in de wereld van niet-sprekende mensen met autisme. Dat onderwerp werd verder uitgediept in een nagesprek, dat weer de basis vormde voor een interessant artikel in Autisme magazine. Dat artikel is nu online te lezen.

The Reason I Jump is een intense en emotionele reis, die laat zien wat ons diep menselijk en verbonden met elkaar maakt. De documentaire laat zien hoe weinig we weten over autisme en dat we autistische mensen al heel lang verkeerd begrijpen.” Met deze woorden riep de Student Jury deze documentaire uit tot beste film van InScience 2021.

Bedenker van dit programma was Karin van den Bosch, die vorig jaar als programmamaker voor InScience werkte. Haar artikel is mede gebaseerd op het nagesprek bij die filmvertoning, waarbij Ingrid Claassen, Stijn Deckers en Martine Meijers met elkaar in gesprek gingen over het onderwerp van de documentaire. Van den Bosch gaat in haar artikel dieper in op de manieren waarop niet-sprekende mensen met autisme worden onderschat.

Autistische kinderen die niet spreken krijgen namelijk snel het stempel dat ze verstandelijk beperkt zijn. Dat is niet altijd het geval: zo kan het probleem van niet-spreken bijvoorbeeld een motorische oorzaak hebben, die niets te maken heeft met intelligentie. Want hoe kun je laten weten wat je snapt, als je dit niet naar anderen kunt communiceren? Niet kunnen spreken betekent namelijk niet dat je niets te zeggen hebt, zoals indrukwekkend wordt geïllustreerd door The Reason I Jump en dit artikel in Autisme magazine.

Lees het volledige artikel hier: https://www.karinvandenbosch.nl/publicaties/hoe-niet-sprekende-mensen-met-autisme-worden-onderschat/

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.