InScience Film Festival

InScience Experiments: Dag 1

InScience 2023 werd op donderdag 16 maart groots afgetrapt op Plein ’44. Nijmeegs performanceduo Naaistreek trakteerde ruim 350 nieuwsgierige bezoekers op een spetterende show vol wonderlijke wetenschap. De voorstelling eindigde in een kettingreactie, vele knallen en vele kreten van verbazing.

Daarna vond de officiële opening van het festival plaats in de Vereeniging. Hier was een uitverkochte zaal getuige van een bijzonder programma rondom experimentele wetenschapsfilm. De Opening Night ging van start met drie botanische stille films uit de eerste helft van de vorige eeuw, die van een live gespeelde soundtrack werden voorzien door de Nijmeegse multi-instrumentalist Mart Boumans. Daarna werd de nieuwste film van de Nederlandse grootmeester Joost Rekveld vertoond, en was er ruimte voor het werk van de veelbelovende talenten Robert Seidel en Nefo Zhang. De ontmoeting tussen wetenschap en avant-garde film bleek een geslaagd experiment.

Foto: Coen Koppen

In LUX stonden die avond nog twee filmvertoningen op het programma, uiteraard met verdiepende Talks. Bezoekers van Viking werden verwelkomd met een bordje astronautenvoedsel, wat toch wel even wennen was als aardbewoner. Er was de mogelijkheid om vragen te stellen aan Rodrigo Coutinho de Almeida (European Space Agency), waar gretig gebruik van werd gemaakt. Zo werd er gevraagd of we groente kunnen verbouwen op Mars. Een interessante vraag, want we weten nog niet of de grond op Mars daar geschikt voor is. En hoe is het om te eten zonder zwaartekracht? Niet makkelijk, daarom worden astronauten hier in getraind.

Foto: Coen Koppen

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.