InScience als living lab
InScience gaat een innovatieve samenwerking aan met Public Spaces, NPO, Waag en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Met het project Living Lab Open Cultuurdata wordt onderzocht hoe open source technologie ingezet kan worden voor een groter bereik en betere vindbaarheid van het online aanbod van culturele producties.
Het onderzoeksproject is gericht op gezamenlijke uitdagingen, zoals het ontbreken van standaarden voor het zoeken en archiveren van digitale content. Centraal staat de vraag hoe deze voorzieningen kunnen bijdragen aan het koppelen van digitale programma’s van culturele instellingen aan bestaande publieke distributiekanalen, onder meer voor het delen van culturele agenda’s en het uitspelen en archiveren van audiovisuele registraties.
Met name op het gebied van deze registraties, van bijvoorbeeld dansvoorstellingen, debatten of performances, zijn enorme stappen gezet tijdens de coronapandemie. Waar deze voorstellingen normaal gesproken op een specifieke plek en tijd plaatsvonden, moesten culturele instellingen creatief reageren op de wisselende beperkingen door de verschillende lockdowns. Dit leidde bijvoorbeeld tot online filmfestivals en conferenties, live gestreamde theater- en muziekvoorstellingen en digitale debatten, oftewel een schat aan audiovisuele registraties die optimaal ontsloten kan worden voor het publiek. Daarbij zijn beschikbaarheid en vindbaarheid van dit materiaal van groot belang. Dit onderzoeksproject is gericht op het onderzoeken van een tool of platform om dit te realiseren, waarbij liefst gebruik wordt gemaakt van reeds bestaande platforms en open source technologie.
Binnen dit project worden vier use cases opgesteld, met elk een eigen focus. Binnen deze gebruiksscenario’s worden de gewenste resultaten beschreven van de ontwikkeling en implementatie van een open standaard voor metadata in het culturele veld. Ook bieden ze inzicht in de kansen die op dit gebied liggen, voor zowel culturele instellingen als individuele makers en marktpartijen. InScience zal fungeren als een van de test cases en zo bijdragen aan de verdere innovatie van de culturele sector. Het project is gestart in maart, een eerste presentatie zal plaatsvinden op de Dutch Design Week eind oktober.
Deze samenwerking volgt uit een open call van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL in september 2021. Zij riepen instellingen en makers op om toepasbare kennis en werkvormen te ontwikkelen die ten goede komen aan de wendbaarheid en weerbaarheid van de culturele en creatieve sector. Dit leverde maar liefst 174 projectvoorstellen op. Na een scherpe selectie bleven er 16 voorstellen over die gerealiseerd zullen worden, waarvan dit project er een is.
In de projectvoorstellen komt een brede waaier aan onderwerpen voorbij, variërend van blockchain voor de huizenmarkt tot het onderzoeken van hybride vormen voor dramatische expressie. Bij een groot deel van de projecten ligt de focus op het experimenteren met nieuwe formats en samenwerkingsvormen, waaruit nieuwe artistieke uitingen kunnen ontstaan.