InScience 2025: Big Ideas
InScience Film Festival bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit met een speciale jubileumeditie van 11 t/m 16 maart 2025 in en rondom LUX Nijmegen. Het thema van dit jaar, ‘Food for Thought’, laat zien hoe InScience al een decennium lang inspireert en prikkelt.
Dit jaar presenteert InScience twee Big Ideas-programma’s. De Keuringsdienst van Waarde gaat in op hyperefficiëntie binnen de wereld van voedselproductie. Emile van der Staak, chefkok en eigenaar van restaurant De Nieuwe Winkel, en Wouter van Eck, botanist en voedselbosboer, gaan in gesprek met twee filosofen over nieuwe manieren van voedselproductie.
Big Ideas met de Keuringsdienst van Waarde: hyperefficiëntie in het voedselsysteem
Zaterdag 15 maart 2025, om 19:30 in LUX 6
Al ruim twintig jaar duikt de Keuringsdienst van Waarde in de wondere wereld van ons voedsel, met simpele vragen waar verbazingwekkende antwoorden uitrollen. Het consumententelevisieprogramma onderzoekt met een kritische blik de verhalen achter doodgewone producten uit de supermarkt en zorgt daarbij regelmatig voor commotie.
Op uitnodiging van InScience Film Festival komt de Keuringsdienst van Waarde naar Nijmegen. In dit Big Ideas-programma nemen ze je mee op een reis naar de menselijke hyperefficiëntie binnen de wereld van voedselproductie.
Hoe worden dieren aangepast om productie te maximaliseren en waar ligt de grens? En welke rol speelt wetenschap hierin? Deze vragen worden besproken in een panelgesprek met de Keuringsdienst van Waarde en drie wetenschappers, vanuit de invalshoeken van filosofie, biologie en ethiek. Uiteraard is er daarbij ruimte voor vragen uit het publiek!
Big Ideas: Emile van der Staak & Wouter van Eck
Zondag 16 maart 2025, om 16:30 in LUX 6
We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam, maar eindig. Dat kan anders, bewijst restaurant De Nieuwe Winkel, waar gekookt wordt om de wereld beter te maken.
In dit toonaangevende Nijmeegse restaurant, bekroond met twee Michelinsterren, worden uitsluitend planten gebruikt: botanische gastronomie. Dat gebeurt in samenwerking met voedselbos Ketelbroek, dat medeoprichter en botanist Wouter van Eck “het paradijs van luie boeren” noemt. Hier wordt niet geploegd, gezaaid, gewied, gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen.
Wat zijn nieuwe manieren van voedselproductie en welke rol speelt het voedselbos daarin? In dit Big Ideas-programma gaan Emile van der Staak, chef-kok en eigenaar van De Nieuwe Winkel, en Wouter van Eck in gesprek met twee filosofen over smaak, andere manieren van voedselproductie, gastronomie en het nut van een voedselbos. Over meewerken met de natuur in plaats van er tegenin, door geduld te hebben en de natuur te vertrouwen. Dan geeft ze vanzelf haar geheimen prijs.