InScience Film Festival

InScience 2024: programma bekend

International Science Film Festival Nijmegen is terug met 59 films over wetenschap die ons anders laten kijken naar de wereld om ons heen. Centraal staat dit jaar het thema ‘Taal’. De negende editie vindt plaats van 12 tot en met 17 maart 2024. De hoofdlocatie van het festival is LUX Nijmegen. Ook dit jaar pakt InScience weer uit met verdiepende Talks, discussies, experimenten en kunstinstallaties.

Zes dagen lang vertoont InScience de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar op groot scherm, waarvan maar liefst 36 Nederlandse premières. Films over de meest uiteenlopende onderwerpen: van lichtvervuiling tot gebarentaal. Films over wat het betekent om altruïstisch te zijn of wat sociale betrokkenheid met ons doet.

Beste wetenschapsfilms afgelopen jaar

Zo vertoont InScience de documentaire Eternal You. Deze Nederlandse première duikt in de wereld van start-ups die proberen de doden weer tot ‘leven’ te brengen door avatars van overledenen te maken met AI. In Surfing Einstein, die op InScience zijn wereldpremière beleeft, verbeelden Italiaanse natuurkundigen dansend hun grote wetenschappelijke doorbraak, waarbij ze zelf door hun eigen kantoren en laboratoria wervelen. In Join or Die volgen we Harvard-politicoloog Robert Putnam op zijn zoektocht naar oplossingen voor een democratie in crisis. 

36 films uit het festivalprogramma worden voor het eerst in Nederland vertoond. In !Aitsa volgen we hoe een gigantische radiotelescoop in de Zuid-Afrikaanse Karoo woestijn wordt gebouwd. Wat doet deze kosmische kennishonger met de mensen die dit land al eeuwenlang bewonen? The Arc of Oblivion vraagt zich af waarom mensen zo vastbesloten zijn om een spoor op aarde achter te laten. De zoektocht van de filmmaker start met het bouwen van een ark op een veld in Maine, waarmee hij hoopt het archief van zijn eigen leven veilig te kunnen stellen.

Van eigen bodem vertoont InScience onder andere Mechanisms Common to Disparate Phenomena; #59, ongetwijfeld de meest zinderende zit van het festival. Een unieke film gemaakt met militaire computertechnologie uit de jaren zestig.

En met NetherLENS presenteert InScience verder maar liefst zeven korte films van eigen bodem. Van documentaire tot dansfilm en van animatie tot evolutiebiologie: dit is een programma met vele smaken.

Opening

Het festival wordt geopend op 12 maart met een speciale ‘Brainlanding’. In het Nijmeegse Donders Instituut zal op enkele kilometers van het festival een proefpersoon filmfragmenten kijken in een hersenscanner. In de filmzaal zal hersenwetenschapper Peter Hagoort live de hersenactiviteit analyseren.  Openingsfilm is de Nederlandse première van Guardians of the Formula, een thriller spelend in het Joegoslavië van de jaren vijftig die koude oorlog politiek met medische geschiedenis mixt.

Themaprogramma ‘Taal’

Het themaprogramma van deze editie staat in het teken van taal. Taal vormt de kern van onze cultuur, het maakt dat we de wereld om ons heen begrijpen. InScience verkent dit jaar mogelijkheden van AI en taal, doet onderzoek naar de evolutie van gebaren, leert over stotteren tijdens het Stotteruurtje en lacht om steenkolenengels met TikTok fenomeen Double Dutch. Als themagast houden ‘conlangers’ David & Jessie Peterson de Big Ideas-lezing dit jaar. Zij creëren talen voor series en films, zoals de blockbuster van dit voorjaar: Dune: Part Two. Hoe geef je een bedachte taal daadwerkelijk betekenis? 

Juniorprogramma

Voor de jongste bezoekers is er een speciaal juniorprogramma. Zo duiken we dit jaar in verschillende taalexperimenten, zoals code- of geheimtaal. Op zaterdag 16 maart organiseren we samen met Kletskoppen allerlei spannende taalexperimenten. Daarna kunnen de kinderen lekker onderuit zakken bij de filmvertoning van E.T. the Extra Terrestrial (1982), ook voor volwassen kinderen toegankelijk. Op zondag 17 maart vieren we de wetenschap met ‘Ontmoet de Onderzoeker’ met alle genomineerde onderzoeken voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024. 

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.