Innovatielabs hackathon: Open Cultuurdata
InScience werkt mee aan het onderzoeksproject Living Lab Open Cultuurdata, een zoektocht naar een duurzame manier om digitaal cultureel aanbod eenvoudig toegankelijk te maken voor een groot publiek. Op vrijdag 28 oktober worden de tussentijdse resultaten van dit onderzoeksproject gepresenteerd, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Deze open publieksavond vormt de afsluiter van een tweedaagse hackathon, waarin 6 teams op zoek gaan naar nieuwe manieren om culturele content en publiek aan elkaar te koppelen. Dit doen ze op basis van kalenderdata en videocontent van projectpartners als InScience, NPO, Waag en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Hierbij wordt gedacht aan concepten als een uit-agenda over specifieke onderwerpen als kunstmatige intelligentie of experimentele jazz, een tv-kanaal rondom wetenschap of een livestreamgids als alternatief voor een avondje lineair tv-kijken.
Het culturele veld heeft door de corona-maatregelen de afgelopen jaren veel moeten improviseren om het publiek te kunnen blijven bedienen. Als gevolg daarvan is het aantal livestreams en registraties van voorstellingen en concerten enorm gegroeid, waardoor culturele instellingen op verrassende manieren een nieuw publiek wisten te vinden.
Deze nieuwe manieren van werken bleken echter ook hun limieten te hebben, zoals het ontbreken van standaarden voor het zoeken en archiveren van deze producties en een gebrek aan kennis over het maken en distribueren van livestreams. Deze nadelen worden geadresseerd in het onderzoeksproject Living Lab Open Cultuurdata, dat gericht is op het ontwikkelen van een gemeenschappelijke voorziening waarmee live evenementen makkelijker vindbaar, archiveerbaar en doorzoekbaar kunnen worden.
Op 28 oktober worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd in de spectaculaire Skybar van het Microlab, vanwaar je uitkijkt over Eindhoven en het STRP-S terrein. Hier worden de plannen gepitcht, en zal een jury samen met het publiek de beste ideeën kiezen. Vervolgens kunnen de aanwezigen zich inschrijven op de plannen als partner of tester, of helpen het plan verder te ontwikkelen als sponsor of ondernemer.
Geïnteresseerd? Lees hier meer over deze avond en schrijf je in, de toegang is gratis.