InScience Film Festival

‘Hersenen in je buik?‘ wint Klokhuis Wetenschapsprijs

Het onderzoek ‘Hersenen in je buik?’ is de winnaar van de vierde Klokhuis Wetenschapsprijs (NTR). Het winnende project is van arts-onderzoeker Veerle Melotte (Maastricht UMC+). Klokhuispresentator Sosha Duysker maakte de winnaar bekend tijdens de junioropening van wetenschapsfilmfestival InScience.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen bijna zestig onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren (zie bijlage I). De prijs is voor de vierde keer uitgereikt. Het Klokhuis (NTR) bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd die wordt getoond tijdens InScience 2020.

Kinderen stemmen

De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 7.588 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek behaalde 2.648 van de stemmen. In dit onderzoek richten artsen zich op de relatie van het ‘buikbrein‘ op het ontstaan van kanker.

Junioropening InScience

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd uitgereikt tijdens de Junioropening van InScience op woensdagmiddag 6 november LUX, Nijmegen. De opening werd gepresenteerd door de Klokhuis-presentator Sosha Duysker. Naast de uitreiking van de prijs, werd de première van de Klokhuisaflevering ‘Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken’ getoond, het winnende onderzoek van de afgelopen editie. Ook over het winnende onderzoek van dit jaar wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gemaakt.

 

Foto’s: Marcel Krijgsman

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.