InScience Film Festival

Helaas, ik heb nog steeds geen superkracht

“Kleine zwarte gaten zijn dodelijker voor ons dan grote zwarte gaten, want daarin word je gespaghettificeerd”. Heino Falcke, de hoogleraar die met zijn team als eerste ooit een foto van een zwart gat nam, moet zelf ook een beetje lachen om zijn woordkeuze. Maar dankzij zijn uitleg tijdens zijn Big Idea Talk, begrijp ik wel wat hij bedoelt. Geheel tegen mijn verwachting in overigens. Want zwarte gaten… Dat is een onderwerp voor superslimme mensen die het leuk vinden om op een krijtbord complexe formules op te lossen. Ik heb al moeite bij een gemiddelde sudoku.

Falcke weet een boeiend verhaal te vertellen. Ik begrijp heus niet alles, zeker niet als hij hier en daar een paar stappen overslaat, maar het belangrijkste snap ik. Hoewel het een beetje gek klinkt, is een zwart gat blijkbaar minder ingewikkeld dan een mens. Hier zijn immers maar 2 factoren op van toepassing: massa en draaisnelheid. Zelfs een atoomkern is complexer, in zijn ogen dan.

Voor iemand die een paar maanden geleden het wereldnieuws haalde en bovendien met zijn beeld van een zwart gat een hele nieuwe categorie aan memes heeft gecreëerd, is Heino Falcke verrassend bescheiden. Hij benadrukt dat de beroemde foto kon ontstaan door een team van gepassioneerde wetenschappers en dat ze bovendien ook geluk hadden met de omstandigheden. De enige keer dat hij een stukje onverhulde trots laat zien, is bij een stukje film waarvan zijn zoon de filmmuziek heeft gecomponeerd.

Toch blijft het idee van zwarte gaten erg abstract. Hoe zal zoiets van ver weg ooit mijn dagelijks leven beïnvloeden? Zouden we al dat talent niet beter in kunnen zetten om onze eigen aarde te redden? Falcke heeft begrip voor die gedachte, maar benadrukt dat hij zijn foto niet had kunnen maken zonder onderzoek dat twee eeuwen geleden gedaan werd. Als we nu stoppen met het kijken naar het universum, ontnemen we onze kinderen de middelen om de problemen van de toekomst op te lossen.

Tot slot nog de vraag wat zwarte gaten eigenlijk met genetica te maken hebben. Best veel, want gedurende de avond zullen we geraakt worden door 1 miljoen ruimtedeeltjes uit zwarte gaten die kunnen zorgen voor mutaties. Ik heb het even gecheckt natuurlijk, maar helaas: ik heb nog steeds geen superkracht.

 

Tekst: Regina Behoekooe
Foto: Almicheal Fraay

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.