InScience Film Festival

Graaf dieper: Amazing Discoveries Dag 1 Talks-programma

Op 4 en 5 november vindt InScience Amazing Discoveries plaats, met de acht meest opvallende en memorabele films uit de geschiedenis van InScience. Van geestverruimende reizen in de interstellaire ruimte tot geanimeerde verkenningen van filosofie – we hebben een reeks films verzameld die je versteld laten staan. We willen altijd dieper gaan bij InScience, en daarom hebben we een programma samengesteld met lezingen van vooraanstaande denkers en wetenschappers om diepgang toe te voegen aan elke film die we vertonen. 

Een van de dingen die elke editie van InScience uniek maakt, is dat het niet alleen draait om het kijken naar een film. We willen dat elke vertoning een meeslepende ervaring is door de samenleving, wetenschap en cultuur. Daarom wordt elke film die we vertonen altijd vergezeld van een speciaal samengestelde Talk door wetenschappers, filosofen, astronomen en meer. 

 Voor Amazing Discoveries op 4 en 5 november is het niet anders! We staan te trappelen om je het Talks-programma voor dag 1 van onze speciale editie te presenteren, boordevol innovaties en inzichten in de wereld om ons heen. 

 

 

De toekomst van onze planeet en de studenten die haar vormgeven.

In onze openingsfilm, Inventing Tomorrow, volgen we zes gedreven en optimistische tieners over de hele wereld terwijl ze zich voorbereiden op ’s werelds grootste wetenschapswedstrijd voor middelbare scholieren: de Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). We volgen hun reizen terwijl ze geavanceerde oplossingen voor milieuproblemen bedenken, en we krijgen een kijkje in hun eigen unieke culturele en geografische achtergronden die de motivatie vormen om te streven naar een gezondere planeet. 

Grenzeloos optimisme en enthousiasme over de toekomst van onze planeet stralen uit deze film, en we willen hierop voortborduren door de innovaties in onze eigen achtertuin te laten zien. We hebben 3 groepen studenten van de HAN uitgenodigd die zich inzetten voor het vinden van oplossingen voor klimaatverandering. HAN Hydromotive, GRØNNEHAGE en Edibles.eco zijn drie duurzame studenteninitiatieven, elk met hun eigen unieke aanpak om van de wereld een betere plek te maken. We geven ze een stem om niet alleen hun baanbrekende ideeën te presenteren, maar ook om hun visie te geven op hoe het onderwijs in Nederland kan worden hervormd om innovatie centraal te stellen. 

 In deze lezing willen we studenten experts maken over wat nodig is in hun eigen onderwijs – door hen keuzevrijheid geven, en vooral een stem. 

"Newton zag maar één appel uit de boom vallen..."

Dat zegt Bas Bloem, neurowetenschapper aan het Radboudumc. Om dieper in te gaan op de ideeën die zijn verkend in de intieme documentaire Oliver Sacks: His Own Life, nodigen we Bas Bloem uit om te praten over de implicaties van het centraal stellen van de patiënt in wetenschappelijk onderzoek. Net als Oliver Sacks richt Bloem zich op het individuele verhaal van de patiënt, met name bij Parkinson-patiënten. 

Zijn verhelderende lezing zal een licht werpen op de fascinerende inzichten die deze methode kan genereren. Hij gaat ook in op zijn liefde voor het vak en wat onderzoekers kunnen leren van Oliver Sacks. 

De grote vragen beantwoorden.

 In The Farthest, onze laatste film van dag 1 bij Amazing Discoveries, neemt documentairemaker Emer Reynolds de kijker mee op de reizen van de Voyagers, door de verhalen te presenteren van wetenschappers en astronomen die dit project mogelijk hebben gemaakt. We zoomen in op de vele geheimen die de Voyagers hebben ontdekt tijdens de vluchten van twaalf miljard mijl, die nog lang niet ten einde zijn.. De film is een ode aan de oneindige nieuwsgierigheid van wetenschappers, en een illustratie van de vele onbeantwoorde vragen die het universum nog voor ons in petto heeft. 

Voor ons gesprek hebben we de astrofysici Hyerin Jang en Antonio Vecchio uitgenodigd om ons te vertellen: welke grote vragen over ons universum willen ze beantwoord krijgen? Net als in The Farthest krijgen we een persoonlijke kijk op de honger naar kennis, en de eindeloze bron van nieuwsgierigheid waar wetenschappers uit putten in hun zoektocht naar antwoorden op de grote vragen van ons universum. 

Amazing Discoveries vindt plaats op 4 en 5 november in LUX Nijmegen. Je kunt HIER het programma bekijken en passe-partoutkaarten met korting voor het hele festival koop je HIER. 

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.