Graaf dieper: Amazing Discoveries Dag 2 Talks-programma
Op 4 en 5 november vindt InScience Amazing Discoveries plaats, met de acht meest opvallende en memorabele films uit de geschiedenis van InScience. Van geestverruimende reizen in de interstellaire ruimte tot geanimeerde verkenningen van filosofie – we hebben een reeks films verzameld die je versteld laten staan. We willen altijd dieper gaan bij InScience, en daarom hebben we een programma samengesteld met lezingen van vooraanstaande denkers en wetenschappers om diepgang toe te voegen aan elke film die we vertonen.
Een van de dingen die elke editie van InScience uniek maakt, is dat het niet alleen draait om het kijken naar een film. We willen dat elke vertoning een meeslepende ervaring is door de samenleving, wetenschap en cultuur. Daarom wordt elke film die we vertonen altijd vergezeld van een speciaal samengestelde Talk door wetenschappers, filosofen, astronomen en meer.
Voor Amazing Discoveries op 4 en 5 november is het niet anders! We staan te trappelen om je het Talks-programma voor dag 1 van onze speciale editie te presenteren, boordevol innovaties en inzichten in de wereld om ons heen. Lees HIER meer over ons dag 1 programma.
Oplossen wat onoplosbaar lijkt
Onze eerste film van Amazing Discoveries dag 2 , The Peacemaker, volgt de beroemde internationale vredesonderhandelaar Padraig O’Malley terwijl hij crisisgebieden over de hele wereld bezoekt. Hij helpt vrede te stichten voor anderen, maar worstelt om het voor zichzelf te vinden. Na deze vertoning zal Erik Jansen, lector Capabilities in Zorg en Welzijn aan de HAN, de brug slaan van O’Malleys vredesonderhandelingen naar de actuele energietransitie in Nederland.
Met zoveel verschillende meningen en partijen die betrokken zijn bij het energievraagstuk in Nederland, is het meer dan waarschijnlijk dat je een conflict tussen tegengestelde stemmen hebt meegemaakt of gezien. Burgers, overheden en bedrijven botsen regelmatig met elkaar , en het lijkt alsof oplossing van het conflict bijna onmogelijk is. Erik Jansen zal samen met het publiek een rollenspel doen, om te kijken wat we kunnen doen om dit conflict op te lossen en hoe we als samenleving dichter naar elkaar toe kunnen groeien.
De ideale kunstmatige intelligentie…
In Absolute Denial toont filmmaker Ryan Braund een unieke visie op machine-intelligentie en obsessie. De film neemt ons mee op de destructieve reis van een jonge computerprogrammeur, terwijl hij een supercomputer creëert die slimmer is dan hijzelf. We ervaren de gekmakende innerlijke gedachten van een wetenschapper die zichzelf van de buitenwereld isoleert, met als enige gezelschap een briljante, alwetende kunstmatige intelligentie.
‘Ik zou de wereld tot een betere plek kunnen maken’, zegt de Artificiële Intelligentie in Absolute Denial. Deze verklaring kan huiveringwekkend aanvoelen, afkomstig van de onmenselijke stem van een kunstmatige intelligentie. Het is echter het primaire doel van veel programmeurs om AI te creëren die de wereld op de een of andere manier kan verbeteren. Als we dit verheven doel willen najagen, roept dat de vraag op: wat is de ideale kunstmatige intelligentie? Hoe kan AI worden gebouwd om de wereld een betere plek te maken? Op het gebied van AI, waar vooroordelen over robots die de wereld domineren en de ondergang van de menselijke beschaving vaak aanwezig zijn in de popcultuur, wenden we ons tot onderzoekers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour om ons een concrete kijk te geven op wat onze toekomst kan houden, en wat AI kan doen om te helpen.
De oorsprong van onze menselijke taal
In Is the Man Who is Tall Happy? animeert de veelgeprezen regisseur Michel Gondry zijn diepgaande gesprekken met een van de meest bekende en geliefde filosofen van onze tijd, Noam Chomsky. Deze speelse film borduurt voort op veel van de ideeën van Chomsky over samenleving, politiek en menselijke taal. Peter Hagoort, hoogleraar Cognitive Neurowetenschappen en directeur van het Max Planck Instituut, is het niet eens met Chomsky’s ideeën. Na de vertoning gaat hij in debat met Roberta D’Allessandro, hoogleraar Syntaxis en Taalvariatie aan de Universiteit Utrecht en aanhanger van Chomsky’s visie.
Leven na de dood…
Onze slotfilm van Amazing Discoveries, Hope Frozen, is een fascinerende en verkenning van de wereld van cryogene technieken en verdriet. De film geeft ons een diep persoonlijk kijkje in het leven van een boeddhistische familie in Thailand, die door het wonder van cryogene wetenschap hun pas overleden dochtertje een tweede kans op leven probeert te geven.
Deze meeslepende en emotionele film raakt aan een vertrouwd gevoel van verdriet dat we allemaal op een bepaald moment in ons leven hebben ervaren. Yvonne Engels, hoogleraar Zingeving in Gezondheidszorg aan het Radboudumc, is expert in rouwverwerking en onderzoekt de film en haar vele thema’s in ons laatste Talks-programma van het festival.
… En een extra bijzonder podcast-event!
Naast het bezoeken van ons filmprogramma kun je ook een live-opname van de podcast Duimpjeworstelen bijwonen. De getalenteerde en meeslepende filmjournalist Ruud Vos gaat in gesprek met Laura Bergshoef, wetenschapsjournalist voor NRC Handelsblad, over de documentaire Seaspiracy. Ze bespreken de thema’s en argumenten die in de film voorbij komen, en debatteren over de vraag of de film de hype wel of niet waard is. Zeker niet te missen!