GMO klassiekers
In het programma van InScience 2019 staan de vijftig beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd verschenen zijn. Maar dat niet alleen, want tijdens de vijfde editie vertonen we ook drie GMO klassiekers!
Bride of Frankenstein
Denk je aan filmklassiekers over genetische manipulatie, dan denk je aan Frankenstein. De originele film uit 1931 was zeer succesvol, maar het vervolg Bride of Frankenstein (1935) wordt door kenners beschouwd als de betere Frankensteinfilm én als een van de beste sequels ooit. Hoewel de dorpelingen denken dat het monster van dr. Frankenstein is omgekomen bij de brand in de molen, is zijn creatie in werkelijkheid nog altijd in leven. Terwijl dr. Frankenstein zich voorbereidt op zijn huwelijk met Elizabeth en besloten heeft om zich voorlopig niet meer bezig te houden met het creëren van leven, krijgt hij bezoek van zijn oude mentor dr. Pretorius. Deze probeert hem te overtuigen om samen een vrouw voor het monster te scheppen en gaat heel ver om dit voor elkaar te krijgen.
Ronald Simons is filmprogrammeur bij Eye Filmmuseum en groot liefhebber van de fantastische film. Hij zal Bride of Frankenstein inleiden door uit te leggen waarom deze versie van Frankenstein zo bijzonder is, hoe deze film andere sciencefictionfilms heeft beïnvloed en waarom elke liefhebber van wetenschapfilms deze klassieker móet zien op het grote doek. Een unieke kans!
Dit programma is tot stand gekomen met medewerking van Eye Filmmuseum.
Gattaca
Welkom in de wereld van Gattaca. Een wereld waar ouders de genetische samenstelling van hun kind zelf kunnen bepalen. Engelachtige blauwe ogen? Een geweldloos karakter? Of een ongelofelijk hoge intelligentie? Maar Vincent Freeman is een kind die ‘gewoon’ uit liefde is geboren en moet zich daarom staande houden tussen de meest perfecte mensen. Om zijn droom, een missie naar de ruimte, te verwezenlijken neemt hij de identiteit aan van een genetisch perfect persoon. Dichter bij zijn doel wordt de missieleider vermoord en is Vincent opeens verdachte nummer 1.
Gattaca is de favoriete film van Big Ideas spreker Han Brunner, hoogleraar menselijk en moleculaire genetica. Hoeveel van deze dystopische toekomst in de film kunnen we verwachten? De film wordt aansluitend aan de lezing van Han Brunner vertoond.
Jurassic Park
Jurassic Park is een van de succesvolste sciencefiction films aller tijden en won drie Oscars. De film betekende de grote doorbraak van digitale effecten. Voor het eerst konden bewegende dieren volledig met de computer worden geanimeerd. John Hammond, miljardair, slaagt er met hulp van een aantal wetenschappers in een spectaculaire doorbraak te bewerkstelligen op het gebied van genetische modificatie. Uit het DNA van fossiele restanten van dinosauriërs, lukt het de wetenschappers de diersoort te herscheppen. Hammond ziet de potentie van deze ontdekking als toeristische attractie, en bouwt een ongeëvenaard themapark. Maar is het park wel écht dinoproof?
Ilja Nieuwland is onderzoeker cultuurgeschiedenis van de wetenschap aan Huygens ING en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in hoe de bevindingen in de geschiedenis van de paleontologie zowel de wetenschappelijke gemeenschap als de populaire cultuur hebben beïnvloed. Hij zal toelichten hoe Jurassic Park een hoogtepunt is van de manier waarop kunstenaars de confrontatie tussen de oer- en moderne wereld voorstelden.