InScience Film Festival

Global Extraction Film Festival

Van 26 tot en met 30 oktober vindt het Global Extraction Film Festival plaats, dat grotendeels online gestreamd wordt. Met vertoningen van meer dan 250 documentaires en korte films belicht het festival de destructieve effecten van de wereldwijde winningsindustrie. Het festival is gratis en presenteert een breed scala aan onderwerpen waar mensen over de hele wereld over na  zouden moeten denken. InScience tipt twee films uit het programma.

 

 

Op welke manier en door wie worden ons voedsel, onze kleding en onze energie geproduceerd? Wat te doen met de miljarden tonnen afval die dagelijks gecreëerd worden? En wat is onze relatie met al het leven op aarde? Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in het zeer uitgebreide programma – dat grotendeels bestaat uit publiek beschikbare films die het hele jaar door bekeken en gedeeld kunnen worden, om van te leren en door geïnspireerd te raken. Het festival werpt ook een bijzonder licht op gemeenschappen over de hele wereld, die dapper verzet bieden tegen de vernietigende effecten van deze industrieën door een leefbare toekomst te realiseren.

Ook is er een selectie festival exclusives: films die alleen tijdens de duur van het festival gratis te bekijken zijn. Zo zie je hier de documentaire Nature’s Big Year (2021), over het effect van de globale corona-lockdowns op de natuurlijke wereld. De veerkracht van vele diersoorten bleek enorm tijdens deze periode van afwezigheid van menselijke activiteit, wat illustreert hoe groot de gevolgen zijn van ons menselijk handelen op de wereld. Een andere interessante documentaire is All Eyes on the Amazon (2019), over de impact van de olie-industrie op de inheemse bevolking en de strijd die gevoerd wordt door deze gemeenschappen voor milieurechtvaardigheid.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.