InScience Film Festival

Expositie: Pluralities of Scale

Van 3 november tot en met 10 december vindt Pluralities of Scale plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een tentoonstelling die heden en verleden van de chip tot leven brengt. Bezoekers van InScience 2023 kregen al een preview op deze expositie.

De impact van de chip op de maatschappij wordt verkend langs vier thematische lijnen: de technische, de visuele, de sociale en de globale schaal. Samen laten ze zien hoe de chip zowel sociaal-maatschappelijke mogelijkheden als gevaren creëert en hoe deze technologie in de haarvaten van de maatschappij is doorgedrongen – van geopolitiek tot kunstesthetiek. De tentoonstelling geeft de chip, en de menskracht en processen erachter, een gezicht.

Pluralities of Scale

De chip is het fundament van het huidige digitale tijdperk, op iedere denkbare schaal. In vrijwel elk maatschappelijk proces heeft dit onzichtbare stukje technologie een aandeel. Mobiele telefoons, laptops, ov-chipkaarten, zelfrijdende auto’s, het bankensysteem, en het internet zijn allemaal geheel of gedeeltelijk afhankelijk van de chip. De chiptechnologie, met de semiconductor als basiselement, is het resultaat van langdurig onderzoek sinds de jaren vijftig. De Nederlandse bedrijven Philips en NXP semiconductors zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de internationale semiconductorindustrie.

De tentoonstelling Pluralities of Scale brengt heden en verleden van de chip tot leven aan de hand van archiefstukken, verhalen van oud-medewerkers van Philips/NXP en hedendaagse kunstwerken. De impact van de chip op de maatschappij wordt verkend langs vier thematische lijnen: de technische, de visuele, de sociale en de globale schaal. Samen laten ze zien hoe de chip zowel sociaal-maatschappelijke mogelijkheden als gevaren creëert en hoe deze technologie in de haarvaten van de maatschappij is doorgedrongen – van geopolitiek tot kunstesthetiek. De tentoonstelling geeft de chip, en de menskracht en processen erachter, een gezicht.

Pluralities of Scale is een initiatief van Stichting LINK. Deze stichting komt voort uit een samenwerking tussen NXP en de afdeling Design Art Technology aan ArtEZ, Arnhem. De missie van LINK is om cultureel-technologisch erfgoed te bewaren en tonen, met een focus op de geschiedenis van chiptechnologie in Nederland. De tentoonstelling toont een selectie uit het rijke archief van NXP (nu in beheer van Stichting LINK) en plaatst deze unieke objecten in dialoog met hedendaags werk van Benjamin Earl, Michelle Feelders, Bram de Groot, Oscar van Leest, Alina Lupu en Soyun Park.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.