InScience Film Festival

Eerste films InScience 2024

Zes dagen lang vertoont InScience de bijzonderste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar op groot scherm, waarvan maar liefst 30 premières. Films over de meest uiteenlopende onderwerpen: van lichtvervuiling tot gebarentaal. Films over wat het betekent om altruïstisch te zijn of wat sociale isolatie met ons doet. Lees hier meer over de eerste films die we bekend maken.

Join or Die

Wat zorgt er voor dat democratie werkt? Waarom verkeert de Amerikaanse democratie in een crisis? En het allerbelangrijkste: wat valt er aan te doen? In deze documentaire volgen we Harvard-politicoloog Robert Putnam, beroemd door zijn non-fictie klassieker Bowling Alone (2000), op een zoektocht naar oplossingen voor een democratie in crisis.

Surfing Einstein

Deze fenomenale film duikt duistere materie in, maar weet glansrijk abstract harde wetenschap van het scherm te laten sprankelen. Een groep Italiaanse natuurkundigen wist in 2015 een theorie van Einstein over zwaartekrachtgolven te bewijzen. Ze verbeeldden hun wetenschappelijke doorbraak in deze unieke gedanste documentaire, waarbij ze zelf door hun eigen kantoren en laboratoria wervelen en verbeelden hoe hun slagen absoluut niet zonder tegenslagen was. Een film die weergaloos abstracte theorie vertaalt naar duizelingwekkende dans, tussen apparaten om te meten wat we niet kunnen zien en te vangen wat we niet kunnen verwoorden.

A Guide to Love and Fighting Capitalism

Monique en Michel Pinçon-Charlot zijn Franse sociologen, geroemd om hun werk over de ultrarijken. Ze zijn ook al meer dan vijftig jaar samen en hun liefde voor elkaar spat van het scherm. Hoewel ze gepensioneerd zijn, zitten ze geen seconde stil: er is werk aan de winkel, of beter gezegd, het front. De oorlog tegen het grootkapitaal en het kapitalisme stopt immers nooit. Deze documentaire is een ontroerend portret van intense liefde, intellectuele vechtlust en een vurige strijd voor een betere wereld. 

!Aitsa

Deze film neemt ons mee naar de Karoo, een woestijn in Zuid-Afrika ter grootte van Duitsland. In 2018 startte hier de bouw van een gigantische telescoop, waarmee hedendaagse wetenschappers terug de tijd in zullen kijken op zoek naar antwoorden over de oorsprong van het universum.

Wat doet deze kosmische kennishonger met de oorspronkelijke bevolking die dit ongerepte land al eeuwenlang bewoont? En hoe verhoudt moderne wetenschap zich tot de oerkennis van de bewoners over deze plaats en haar geschiedenis? !Aitsa is een groots verhaal over hightech wetenschap, eeuwenoude spirituele kennis en koloniale geschiedenis. 

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.