InScience Film Festival

Doodse stilte: uitstervend geluid en geluidsvervuiling

Wat zeggen geluiden over alles wat er leeft, en hoe wordt dit beïnvloed door menselijke activiteit? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens de avond Doodse stilte: uitstervend geluid en geluidsvervuiling, op dinsdag 27 september in LUX.

Deze avond is een samenwerking van InScience en het Duurzaamheidscafé. Op het programma staan een vertoning van de imponerende documentaire Dusk Chorus, gevolgd door een nagesprek met Hans Slabbekoorn, hoogleraar Gedragsbiologie aan de Universiteit Leiden.

In Dusk Chorus neemt maker David Monacchi ons mee op een verbazingwekkende ontdekkingstocht door natuurgebieden rondom de evenaar, de plekken met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Het is zijn missie om het rijke auditieve erfgoed van natuurlijke ecosystemen vast te leggen, voordat ze voor altijd verloren zijn. Door de klimaatcrisis en het schrikbarende tempo waarop diersoorten uitsterven, verdwijnt er namelijk steeds meer geluid uit deze ecosystemen.

Deze documentaire is een feest voor de oren, als fascinerende ontdekkingsreis die het best tot zijn recht komt in een bioscoopzaal. Er gaat een wereld voor je open, die niet eerder zo spectaculair is vastgelegd. Laat je overrompelen door deze poëtische en indringende expeditie door unieke ecosystemen, die helaas hevig bedreigd worden in hun voortbestaan. In het nagesprek gaan we dieper in op de rol van geluidslandschappen, en uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie. De documentaire is Engels ondertiteld, het nagesprek is in het Nederlands.

Koop hier je kaartje voor deze bijzondere avond

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.