Dit zijn de gratis talks op InScience
Hoe maken we de zorg inclusiever? Kan dansen helend werken voor trauma’s uit het verleden? En welke oplossingen dragen kinderen aan over de grote vraagstukken van nu? Bezoek de gratis talks op InScience en verdiep je in deze en meer thema’s. Let op: reserveren is wel verplicht. Bekijk hieronder het talks-programma!
Wie is er bang voor de waarheid?
Donderdag 11 november / 19:30 / 60 min / NL / LUX 3
Welkom in het Post-Truth tijdperk. Emoties, ideologieën, individuele uitspraken en wetenschappelijke feiten staan naast elkaar in het maatschappelijk debat. Fact-checking wint aan populariteit, maar volgens cultuurfilosoof Simon Truwant (KU Leuven) is dat onvoldoende. Truth-checking is waar het volgens hem écht over moet gaan. Hij gaat in gesprek met onder andere historicus en journalist Lotfi el Hamidi (NRC Handelsblad) en Marieke van der Steen (Universiteit van Amsterdam) over wat we elkaar aanpraten, hoe we langs elkaar heen praten en wat we nou in hemelsnaam moeten geloven.
Deze talk is geïnspireerd op de documentaires The Campaign Against the Climate (Mads Ellesøe, 2020) en The Meaning of Hitler (Petra Epperlein & Michael Tucker, 2020).
Verhalen halen: inclusieve zorg
Vrijdag 12 november / 16:00 / 60 min / NL / LUX 7
Hoe kunnen we de zorg toegankelijk maken voor iedereen? Hoe kunnen we zorgen dat dokter en patiënt niet langs elkaar heen praten? Dat culturele verschillen een goede gezondheid niet in de weg staan? In de weken voor InScience kwamen een groep Nijmegenaren met migratieachtergrond, twee wetenschappers en een kunstenaar wekelijks samen om verhalen en kennis uit te wisselen over inclusieve zorg. Samen maakten ze dit programma – om hun kennis ook met het InScience-publiek te delen.
Dit programma is een samenwerking met Kleurrijk Groen en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Dansen is gezond
Vrijdag 12 november / 22:00 / 60 min / NL / LUX 7
Heb je het ook zo gemist om tot zonsopgang te dansen in een club vol bezwete lijven? Of om je te laten vervoeren door dansers in het theater? De Corona-tijd liet ons meer dan ooit beseffen hoe belangrijk dansen is voor onze mentale en fysieke gezondheid. In deze talkshow brengen we daarom een wervelende ode aan het dansen. Met performance, gesprek en film. Wat gebeurt er in je lijf als je op muziek beweegt? Wat is de waarde van samen dansen? En hoe kan dansen helend werken voor trauma’s uit het verleden?
Met onder andere danser en choreograaf Farida Nabibaks, fysioloog Maria Hopman (zij/haar) (Radboudumc), cultuurwetenschapper Liedeke Plate (zij/haar) (Radboud Universiteit) en DJ en organisator Nashaimy (zij/haar) (The Fam). Host van de avond is DJ, queer lifestyle coach en docent Suus te Braak (hij/hem/hen/hun) (HizzFit, Dare to Decolonize & HAN University of Applied Science).
De activistische academicus?
Zaterdag 13 november / 14:00 / 60 min / NL / LUX 7
De wetenschapper is objectief, neutraal en feitelijk. Of toch niet? Door de jaren heen verlaten academici hun ivoren toren en gaan de barricade op. Gaat activisme en wetenschap wel samen? Of hebben onderzoekers juist de plicht zich luid uit te spreken? Met Nadia Bouras (Universiteit Leiden), Mehri Zamanbin (Universiteit Utrecht), Jeremias Herberg (Radboud Universiteit), Hans de Kroon (Radboud Universiteit) en het publiek gaan we de discussie aan.
Wil ik doen aan self-tracking?
Zaterdag 13 november / 16:00 / 60 min / NL / Mariënburgkapel
Het lijkt alsof de ontwikkeling van technologie in de gezondheidszorg ons naar een toekomst leidt waarin we elk vitaal detail van ons lichaam zelf kunnen meten. Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als het kwantificeren van je lichaam een onderdeel wordt van je dagelijks leven? Willen we eigenlijk wel altijd alles over ons lichaam weten? Hoewel deze vragen momenteel nog vooral je verbeelding tarten, zal deze discussie proberen om alvast antwoorden te formuleren – geïnspireerd op de expositie Healthy Futures – Narratives of Self-tracking.
PRAKTISCHE INFORMATIE
We raden je aan om vooraf de expositie te bezoeken.
Solutions: kinderen aan het woord
Zondag 14 november / 15:00 / 30 min / NL / Bibliotheek De Mariënburg
In Solutions komen twintig wetenschappers samen om oplossingen te vinden voor grote wereldproblemen, maar hoe denken de volwassenen van de toekomst eigenlijk over deze grote vraagstukken? Hoog tijd om een kinderpanel te raadplegen. Ziet de wereld er mooier uit wanneer zij oud zijn? Welke uitdagingen staan hen te wachten? En nog belangrijker, welke oplossingen dragen zij hiervoor aan? In deze talk vragen we basisschoolleerlingen de oren van hun hoofd aan de hand van zelfgemaakte tekeningen.