InScience Film Festival

De winnaar van de InScience Student Jury Award is….

Tijdens het festival bekeken Nienke Cremers, Diede van der Vleuten, Björk Johannes en Lauren Tomasouw een selectie van het filmprogramma. Daaruit kozen zij welke filmmaker de beste wetenschapsfilm heeft gemaakt en de Student Jury Award verdient. Dit jaar gaan de award naar Picture a Scientist (2020) van Ian Cheney en Sharon Shattuck! De film werd het hoogst gewaardeerd door de studentenjury en ontvangt, behalve de Student Jury Award, ook een geldprijs van €500.

Winnaar InScience Student Jury Award

De winnende film Picture a Scientist van Ian Cheney en Sharon Shattuck geeft een kijkje in de onrechtvaardige wereld van vrouwelijke wetenschappers. In Picture a Scientist volgen we drie  wetenschappers die te maken hebben met seksisme, intimidatie en systematische discriminatie in het academische veld. Tegen de stroom in en vanuit grote liefde voor het vak maken deze vrouwen zich sterk om de wetenschapscultuur radicaal te veranderen en verbeteren.

De studentjury van maakte een vlog over hun beoordelingsproces waarin te zien is hoe zij hun beslissing gemaakt hebben:

Beoordeling van de studentenjury

De InScience Student Jury, bestaande uit Nienke Cremers, Diede van der Vleuten, Björk Johannes en Lauren Tomasouw , vond Picture a Scientist een ontzettend relevante film, zeker in de huidige maatschappij. Ze zijn van mening dat dit onderwerp gehoord moet worden, en dat is precies wat deze film doet. “Het geeft de vrouwen die hun verhaal vertellen in deze film een stem en zet ze sterk neer. Dit wordt in onze ogen nog vergroot doordat de vrouwen in de eerste plaats worden neergezet als krachtige wetenschappers en niet enkel als slachtoffer van een seksistisch systeem. De animaties en statistieken in de film dragen bij aan deze boodschap die de film wil overbrengen.” Ook de speling tussen de bètawetenschappen, de vrouwen in de film, en gammawetenschappen, het onderzoek naar discriminatie, vond de jury mooi samenhangen in deze film. “Dit toont eigenlijk maar weer dat wetenschap zoveel verschillende aspecten heeft.”

Picture a Scientist (2020) van Ian Cheney en Sharon Shattuck is nog t/m 22 november te zien via het online platform.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.