InScience Film Festival

De winnaar van de InScience Jury Award is…

De documentaire Spaceship Earth (Matt Wolf, 2020) heeft de tweede InScience Jury Award gewonnen tijdens de zesde editie van InScience – International Science Film Festival Nijmegen. Spaceship Earth is tot winnaar verkozen door de vakjury, bestaande uit Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Robbert Dijkgraaf, en wordt woensdag 18 november online vertoond op het online platform van InScience. De InScience Jury Award bedraagt €2.500.

Winnaar InScience Jury Award

De winnende documentaire Spaceship Earth van regisseur Matt Wolf belicht op een bijzonder manier de passie van wetenschappelijk onderzoek. De film neemt je mee door de ontwikkeling van het project ‘Biosphere 2’ dat in 1991 voor veel controverse zorgde. De Biosphere 2 is een futuristisch bouwwerk in de woestijn van Arizona dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten, opgezet door een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers. De film laat zien hoe de werkelijkheid soms gekker is dan de fantasie.

Beoordeling van de vakjury

De InScience jury, bestaande uit Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Robbert Dijkgraaf, vindt Spaceship Earth de perfect film voor dit moment en een goede metafoor voor wat er aan de hand is in de wereld. ‘’Alles wat er mis ging in de Biosphere 2, is ook wat er mis gaat in de Biosphere 1, onze planeet’’, aldus de jury. Het verhaal is daarmee zeer alarmerend. ‘’Waar men in Biosphere 2 zuurstof kon aanvullen en de CO2 kon weghalen wanneer het mis ging, is dat in Biosphere 1 niet zomaar mogelijk. Ook laat de film zien hoe door de media en door het grote geld dit soort mooie initiatieven worden ingekapseld in een ander belang. Iets waarvoor we enorm waakzaam moeten zijn in de crisissituatie waarin de aarde nu verkeert. Spaceship Earth verbeeldt zeer krachtig hoe de wetenschap zich tot de maatschappij verhoudt en is daarmee een belangrijke les voor de toekomst.’’

Spaceship Earth is op woensdag 18 november om 20:00 voor €6 te bekijken tijdens InScience 2020. De film is te zien op het nieuwe, online platform.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.