InScience Film Festival

De verbluffende themafilms van Inscience 2020

De toekomst is niet alleen in de maak, maar ook het werk van mensen. Of het nu gaat om pandemieën, klimaatverandering of economische crisissen, we hebben meer invloed dan we durven toe te geven. In de drie themafilms van InScience 2020 wordt langzaam maar zeker duidelijk hoeveel impact we maken op de wereld om ons heen: een wereld die in onze aanwezigheid een grote transformatie ondergaat.

Das Forum

Marcus Vetter | Documentary | DE | 92 min | 2019
Een uniek kijkje achter de schermen van het World Economic Forum (WEF). Elk jaar reizen kopstukken uit de internationale politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld naar het Zwitserse dorp Davos voor deze bijeenkomst. In Das Forum volgen we de 81-jarige oprichter en econoom Klaus Schwab in zijn missie om de wereld te verbeteren door middel van dialoog. Nooit eerder in de 50-jarige geschiedenis van het Forum had een onafhankelijke cameraploeg toegang tot deze enorme conferentie. Kan de wereld daadwerkelijk gered worden door enkel en alleen met elkaar in gesprek te blijven?

Silent Running

Douglas Trumbull | Fiction Film | 89 min | 1972
Al in de jaren ’70 was milieubewustzijn een veelvoorkomend gespreksonderwerp. Silent Running is een van de eerste Hollywoodproducties die daarop aanhaakte. Deze sci-fi cultklassieker was van grote invloed op latere wetenschappelijke experimenten, en toont een toekomst waarin al het botanische leven op Aarde is verdwenen. Slechts op enkele ruimteschepen vinden we nog enige vorm van plantleven terug. Wanneer wordt bevolen de laatste tuinen te vernietigen om zo kosten te besparen, kan ecoloog Freeman Lowell dit niet over zijn hart verkrijgen. Samen met zijn robots Huey, Dewey en Louie kaapt hij één van de ruimteschepen en slaat op de vlucht om het laatste waardevolle stukje groen levend te houden.

Aluna

Alan Ereira | Documentary | CO | 89 min | 2012
Vanuit de Colombiaanse bergen luiden de Kogi, de beschermers van de wereld, de noodklok: Aluna, de Aardmoeder, is in gevaar. Zij breken hun gebruikelijke isolement en benaderen Britse documentaire-maker Alan Ereira om de Westerse wereld  – die zij steevast Jongere Broeder noemen – te waarschuwen dat we onze aarde aan het vernietigen zijn. Wat volgt is een tocht door de natuur waarin de Kogi hun kennis over proberen te dragen aan wetenschappers, voordat het te laat is.

NTR De Kennis van Nu: Expeditie Lepra

Hoewel een pandemie misschien iets uit het verleden lijkt, blijven er steeds nieuwe ziektesoorten opduiken. Veel hiervan zijn ziektes die van dier op mens worden overgedragen. Maar wat als er nog steeds ziektes bestaan die inmiddels uitgeroeid hadden moeten zijn? Nog steeds krijgen ongeveer 200.000 mensen per jaar de diagnose lepra: een ziekte waar al een medicijn voor bestaat en die alleen van mens op mens overdraagbaar is. Toine Pieters, hoogleraar wetenschapsgeschiedenis, is dit gaan onderzoeken. Samen met een indrukwekkend team van wetenschappers ging hij op zoek naar de oorsprong van de leprabacterie in Suriname. Filmmaker Boris Everts reisde mee en legde de expeditie vast.

De Kennis van Nu vertelt het verhaal over deze bijzondere expeditie die nieuwe inzichten heeft opgeleverd over de transmissie van lepra. Kunnen hier misschien ook lessen uit worden getrokken voor het bestrijden van nieuwe ziekten, zoals corona?

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.