Dag 5 van InScience 2020
We zijn alweer aangekomen bij dag 5 van InScience 2020. We hebben weer een tof programma klaar staan voor vandaag. Zo wordt de winnaar van de vijfde Klokhuis Wetenschapsprijs bekend gemaakt via een livestream vanuit de InScience studio! In de middag kun je meedenken over economische ongelijkheid in de laatste Big Idea met Joyeeta Gupta en ’s avonds worden de dilemma’s van diepe hersenstimulatie besproken. Lekker veel variatie op de zondagmiddag dus! Sluit je aan?
De Klokhuis Wetenschapsprijs
- Uitreiking / Nederlands / zo 15 nov / 12:00 / livestream
Uit ruim 60 inzendingen is er een top tien gemaakt en er hebben in totaal 4086 kinderen een stem uitgebracht! De top drie is inmiddels bekend: de onderzoeken ‘Kun je beter liegen dan je ouders?’, ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’, en ‘Poepbacteriën en kankerbehandeling, wat heeft dat nu met elkaar te maken?!’ hebben de meeste stemmen ontvangen. De winnaar wordt vanmiddag door Klokhuispresentator Janouk Kelderman bekendgemaakt vanuit onze studio. Het onderzoek ‘Hersenen in je buik?’ van arts-onderzoeker Veerle Melotte (Maastricht UMC+) was de winnaar van de vierde Klokhuis Wetenschapsprijs. Het project gaat over een tweede paar hersenen die zich in je buik zouden bevinden. Op dinsdag 17 november is de Klokhuis aflevering over dit onderzoek op televisie te zien, maar vandaag kun je al genieten van een sneak peak van deze aflevering tijdens de livestream. Mis het niet!
Big Idea Joyeeta Gupta - Sharing Our Earth
- Interview / Engels / zo 15 nov / 15:30 / 60 min / livestream
Joyeeta Gupta, hoogleraar Milieu en Ontwikkeling in het Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam, is hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change dat in 2007 de Nobelprijs voor de vrede deelde met Al Gore. Gupta stelt dat het nadenken over rechtvaardigheid niet alleen verstandig is voor het oplossen van deze problemen: het is noodzakelijk. De armste mensen ter wereld betalen de hoogste prijs voor klimaatverandering, terwijl degenen die direct en indirect wereldwijde milieuproblemen veroorzaken, juist de rijkste mensen ter wereld zijn. Joyeeta Gupta voert een gespek met moderator Koos Wagensveld (HAN) over de relatie tussen duurzaamheid en ongelijkheid in ons huidige economische systeem en hoe we de toekomst voor iedereen beter kunnen maken.
De dilemma's van diepe hersenstimulatie
- Talk / Nederlands / zo 15 nov / 21.00 / 45 min / livestream
Zijn wij ons brein? Met elektroden in onze hersenen kunnen we minder pijn voelen, ons beter bewegen, apathischer worden of gelukkiger zijn. Maar zijn we dan nog onszelf? Is iemand met depressie na een behandeling met Deep Brain Stimulation misschien juist zichzelf? Wanneer is het veranderen van iemands persoonlijkheid geoorloofd? Neuroloog Rianne Esselink en neurochirurg Saman Vinke komen deze dilemma’s regelmatig tegen in hun werk bij het Radboudumc. Samen met filosoof Pim Haselager (Donders Instituut) verkennen ze ethische dilemma’s met het publiek naar aanleiding van de documentaire Hunting For Hedonia.