InScience Film Festival

De Big Ideas van InScience 2021: Adriana Knouf, Ahnjili Zhuparris en Job van den Hurk

InScience is meer dan alleen film. In de serie Big Ideas nemen vooraanstaande kunstenaars en wetenschappers je mee naar de grenzen van hun vakgebied. Dit jaar verwelkomt InScience Adriana Knouf en Ahnjili Zhuparris als Big Idea-sprekers op het festival. Daarnaast organiseert InScience ook een Junior Big Idea met Job van den Hurk.

Adriana Knouf: Thriving as aliens on earth

Zaterdag 13 november / 20:00 / 90 min / EN

Als jong kind droomde Adriana Knouf ervan om door buitenaardse wezens te worden opgestraald – weg van een aarde waar ze zich vaak vervreemd voelde. Tegenwoordig is haar connectie met alles wat buitenaards is nog steeds sterk. Geïnspireerd door haar eigen ervaring als trans vrouw, legt Dr. Knouf verbanden tussen vervreemde lichamen op aarde (zoals queer- en trans lichamen) en daarbuiten. Haar werk als kunstenaar en onderzoeker draait om Xenology: de studie van het vreemde, buitenaardse of andere. In haar Big Idea-lezing neemt Adriana Knouf ons mee in haar zoektocht naar hoe we kunnen gedijen als ‘aliens on earth’. Bovendien vraagt Knouf zich af hoe we ons lichaam kunnen aanpassen aan onze identiteit. Doe mee met haar performatieve lezing, waar ze ons meeneemt in een verhaal over vervreemde lichamen en de ultieme voordelen van ‘xeno’ zijn.

Adriana Knouf is de Founding Facilitator van het tranxxeno-lab, een nomadisch artistiek onderzoekslaboratorium dat verwikkelingen tussen trans en xeno entiteiten bevordert. Daarnaast is ze artist-in-resident bij De Waag en momenteel gevestigd in Amsterdam, Nederland.

Ahnjili Zhuparris: Does your smartphone know you're depressed?

Zondag 14 november / 14:00 / 60 min / EN

Wat vertellen de plaatsen die je bezoekt, de muziek waar je naar luistert en je slaappatroon over de toestand van je geestelijke gezondheid? Bijna 50% van de wereldbevolking maakt gebruik van slimme technologieën die deze gegevens verzamelen, zoals telefoons, wearables en computers. Ondanks de privacyzorg die veel gebruikers hebben, kunnen zelftracking en gegevensverzameling ook als nuttige hulpmiddelen worden gebruikt. Klinisch datawetenschapper en AI-kunstenaar Ahnjili Zhuparris (Universiteit Leiden) onderzoekt hoe algoritmen mentale en lichamelijke ziekten kunnen detecteren en monitoren. Tijdens de Big Idea gaat Zhuparris in op het goede, het slechte en het lelijke van deze smartphone-algoritmen, hoe je deze kunt gebruiken als hulpmiddel voor het volgen van je gezondheid en demonstreert ze hoe je realtime gegevens kunt analyseren.

Ahnjili Zhuparris is een klinische datawetenschapper en AI-kunstenaar. Haar promotieonderzoek richt zich op het bouwen van machine learning-modellen die iemands fysieke en mentale gezondheidstoestand detecteren en voorspellen met behulp van hun smartphone en wearables. Zhuparris is een ontvanger van de Mozilla Creative Media Awards.

Job van den Hurk: Hoe werkt je bewustzijn?

Zondag 7 november / 14:00 / 60 min / NL / Bibliotheek De Mariënburg

Tijdens de Junior Big Idea is het woord aan Job van den Hurk, ook wel bekend van het programma Brainstorm op Zapp. Van den Hurk gaat tijdens het kindercollege in op het bewustzijn. Wat is bewustzijn eigenlijk, hoe werkt dat precies in je hersenen, en kun je ook een robot bewustzijn geven? Van den Hurk laat zien dat je met de nieuwste technieken een kijkje kunt nemen in iemands bewustzijn, en wat daar nou zo handig aan is.

De film Ron’s gone wrong (Sarah Smith, Jean-Philippe Vine & Octavio E. Rodriguez, 2021), die een week later, op 14 november, bij InScience draait sluit aan op de Junior Big Idea. Deze Junior Big Idea wordt organiseerd in samenwerking met Bibliotheek Gelderland Zuid.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.