De Big Ideas van drie topwetenschappers bij InScience
InScience is meer dan alleen film. In de serie Big Ideas nemen vooraanstaande wetenschappers je mee naar de grenzen van hun vakgebied. In de Big Ideas beschouwen we 2020 als kantelpunt. Is dit het jaar van grote verandering? Het thema van InScience 2020, ‘Our Future in the Making’ is namelijk relevanter dan we ooit hadden gedacht. COVID-19 drukte ons met de neus op onze kwetsbaarheid, het belang van gezondheid, de onzekerheid van de onze toekomst, en dwong ons stil te staan bij hoe we samenleven.
Philomena Essed: Alledaags racisme anno 2020
Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in de Verenigde Staten. In 1984 publiceerde Essed het boek Alledaags racisme. Ze was daarmee een van de eersten die racisme als een Nederlands probleem aankaartte, en haar boek werd een belangrijk onderdeel van de antiracismegolf van de jaren tachtig. Hoe kijkt zij aan tegen de tweede antiracismegolf die nu in volle gang is? Zijn de Black Lives Matters-protesten dit jaar een kantelpunt in de strijd tegen racisme in Nederland? Philomena Essed gaat over deze onderwerpen in gesprek met Lisenne Delgado.
- De Big Idea van Philomena Essed is op donderdag 12 november te volgen via een livestream. Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Radboud Reflects.
Mihai Netea: Hoe kunnen we ons weren tegen infecties?
Mihai Netea is als hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan het Radboudumc een van de meest toonaangevende wetenschappers in het onderzoek naar het afweersysteem. Toen in maart duidelijk werd hoe desastreus de Corona-uitbraak was, startten Netea en zijn team een onderzoek naar een vaccin. In zijn lezing vertelt hij hoe infecties door de geschiedenis heen invloed hadden op de mens, hoe onze manier van samenleven het risico op epidemieën en pandemieën vergroot en wat de zoektocht naar een vaccin inhoudt.
- De Big Idea van Mihai Netea vindt plaats op vrijdag 13 november in LUX Nijmegen.
Joyeeta Gupta: Sharing Our Earth
Joyeeta Gupta, hoogleraar Milieu en Ontwikkeling in het Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam, is hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change dat in 2007 de Nobelprijs voor de vrede deelde met Al Gore. Gupta stelt dat het nadenken over rechtvaardigheid niet alleen verstandig is voor het oplossen van deze problemen: het is noodzakelijk. De armste mensen ter wereld betalen de hoogste prijs voor klimaatverandering, terwijl degenen die direct en indirect wereldwijde milieuproblemen veroorzaken, juist de rijkste mensen ter wereld zijn. Tijdens haar lezing bespreekt ze de relatie tussen duurzaamheid en ongelijkheid in ons huidige economische systeem, en gaat ze in op hoe we de toekomst voor iedereen beter kunnen maken.
- De Big Idea van Joyeeta Gupta vindt plaats op zondag 15 november in LUX Nijmegen.