InScience Film Festival

De 7e editie van InScience staat gepland met campagne ‘Lust for Life’

InScience gaat dit jaar waar dat kan programma’s maken in levenden lijve. Met een lust for life gaan we van 10 – 14 november 2021 live!

Hybride festivaleditie

Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die in het afgelopen jaar zijn verschenen. Dit jaar presenteert InScience een hybride festival. Zoals vanouds organiseert InScience filmvertoningen, talks en andere programma’s in en rondom de zalen van LUX en op verschillende locaties in Nijmegen. Als aanvulling daarop zal een deel van het programma op ons online platform beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland. Daarnaast is het beste van het InScience-programma te zien in verschillende universiteitssteden onder de titel InScience On Tour.

De kaartverkoop start op donderdag 21 oktober. Vanaf dan staat ook het volledige programma online, waaronder het themaprogramma ‘Lust for Life’.

Lust for Life

”InScience brengt dit jaar met de campagne een ode aan het leven. Want wij zien hoe sterk de drang is om door te gaan, tegen de klippen op, en er gewoon iets van te maken. Hoe toegewijd we zijn aan elkaar en het leven om ons heen. We zien dit terug in het record aantal ingezonden films: filmmakers hebben bepaald niet stilgezeten. Hun films tonen het levenswerk van wetenschappers en de zoektocht naar antwoorden op grote en kleine levensvragen. Dat is in de kern waar het bij InScience over gaat: je onderdompelen in bijzondere, aangrijpende, verhelderende, verbluffende verhalen over alle facetten van dit leven. En dit jaar hopen we dat vooral met elkaar in levenden lijve te kunnen doen.”, aldus festivaldirecteur Daisy van de Zande.

Themaprogramma 'Lust for Life'

In een speciaal themaprogramma, gebaseerd op de campagneslogan, staat het gezonde leven centraal. Want alles voor onze gezondheid! Zo leek het motto van de hele wereld het afgelopen jaar. De coronacrisis benadrukte niet alleen onze fysieke kwetsbaarheid: het bracht ook mentaal en emotioneel welzijn onder de aandacht. De dood kwam opeens dichtbij, we misten aanraking en velen mijmerden over het geluk van zweterig dansen in volle clubs. De zwakheden van onze gezondheidszorg werden pijnlijk blootgelegd. De noodzakelijke balans tussen mens, dier en milieu werd duidelijk zichtbaar. Zo zagen we hoe de vermindering van menselijke activiteit leidde tot een enorme reductie van de CO2-uitstoot.

Dit alles heeft de verschillende vormen van gezondheid – fysiek, mentaal, maatschappelijk, planetair, de kwaliteit van het leven zelf – nieuwe urgentie gegeven. Met het thema ‘Lust for Life’ onderzoekt InScience in 2021 het belang van een gezond leven, nu en in de toekomst, van mens, dier en planeet. De wetenschap speelt een essentiële rol in het zorgen voor een gezond(er) leven. InScience werpt zijn licht op deze wetenschappelijke ontwikkelingen. Ons recept voor 2021 is: “A science film a day, keeps the doctor away”.

Juist nu het leven heeft stilgestaan, vindt InScience het tijd voor een ode aan het (gezonde) leven. Aan het bruisende leven. Aan het peinzende leven. Aan het fragiele leven. Aan ons wonderlijke lichaam dat zoveel doorstaat. Aan de innovaties die onze gezondheid vooruithelpen. Aan het leven van onze planeet – kunnen we die nog helen? En aan ons samenleven, met een kritische blik op de invloed van dat samenleven op individueel welzijn. Misschien wel aan het eeuwige leven. We dompelen ons onder in het leven, in de film en in de wetenschap. We gaan het beleven. We gaan ons samen verwonderen. Wie zou er eeuwig willen leven? En wie kan die vraag gestolen worden omdat ze vooral bezig zijn met overleven? En we maken op zaterdagavond weer samen een dansje, want dansen is – zo leert de wetenschap – heel goed voor de gezondheid. En die gezondheid staat nog altijd voorop.

Concept en ontwerp: Studio Another Day. Fotografie: Roy Soetekouw. Videografie: Niek&Nena.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.