InScience Film Festival

Daisy van de Zande nieuwe directeur

Daisy van de Zande wordt de nieuwe directeur van InScience, International Science Film Festival Nijmegen. Ze is senior beleidsmedewerker Film en Media bij het ministerie van OCW en het afgelopen jaar als programmacoördinator verbonden aan InScience. Ze volgt Johan van de Woestijne op, onder wiens leiding InScience in vijf jaar uitgroeide tot een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa. Peter Hagoort, bestuursvoorzitter van InScience, is blij met de komst van Van de Zande: “Ze heeft de kwaliteiten om de unieke positie die InScience in Nederland inneemt artistiek uit te bouwen.”

Daisy van de Zande (40) adviseert in haar functie als beleidsmedewerker Film en Media bij OCW over de stimulering van de Nederlandse filmsector. Daarbij richt ze zich met name op talentontwikkeling van nieuwe en ervaren filmmakers en de vernieuwing van audiovisuele producties. Van de Zande maakt vanaf de start van InScience deel uit van de filmselectiecommissie. Naast haar functie bij OCW werd ze in 2018 verantwoordelijk voor het Talks-programma van InScience, om dit jaar als programmacoördinator een spilfunctie te vervullen in de ontwikkeling van het festivalprogramma. Van de Zande studeerde Media en cultuur (BA) en Filmstudies (MA) aan de Universiteit van Amsterdam.

Van de Zande wil InScience verder ontwikkelen tot een breed publieksfestival en dé plek waar professionals in film, wetenschap, innovatie en kunst elkaar ontmoeten: “InScience opent de wereld van de wetenschap voor iedereen door verhalen te vertellen, ervaringen te bieden en debat te stimuleren.” Ze ziet InScience als aanjager van nieuwe samenwerkingen en het platform voor innovaties op het grensvlak van wetenschap en visuele kunst en cultuur. Van de Zande: “InScience gaat zich daarom de komende jaren als cultuurfestival nog beter op de kaart zetten.”

Van de Zande volgt Johan van de Woestijne op, een van de oprichters van het festival en vanaf de oprichting directeur. Van de Woestijne ziet in Van de Zande de ideale opvolger om het festival inhoudelijk te verdiepen: “InScience heeft zich de afgelopen vijf jaar sterk ontwikkeld en als wetenschapsfilmfestival in Europa een herkenbare plek veroverd. Van de Zande heeft de kwaliteiten om met InScience de volgende stap te zetten.”

Van de Zande start haar werkzaamheden als directeur per 1 januari 2020.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.