InScience Film Festival

Dag 4 Inscience 2020: Vandaag te zien

Zit je lekker? Vandaag hebben we een extra divers programma in de aanbieding! Begin je weekend goed met de Junior Big Idea Marloes Morshuis die over haar boek Borealis verteld. Na de lunchbreak kom je erachter wat voor impact film op je brein heeft tijdens de masterclass Film & Brein. Meer van de wormpjes, insecten en micro-organismen? Volg dan de talk Klein maar fijn in de namiddag en ga daarna lekker achterover leunen voor de herhaling van Spaceship Earth!

Junior Big Idea: Marloes Morshuis

  • Lezing / za 14 nov / 11:00 / livestream

Maak kennis met Marloes Morshuis, de schrijfster van het boek Borealis: een super spannend boek over klimaatverandering. Tijdens deze Junior Big Idea, het kindercollege dat samen met bibliotheek Gelderland Zuid georganiseerd wordt, vertelt ze hoe het is om een boek te schrijven over dit belangrijke onderwerp. Hoe meng je realiteit met fictie? Waar ligt de grens? Wat is waar en wat is niet waar? Tijdens dit kindercollege worden deze en meer vragen beantwoordt. De Junior Big Idea vindt plaats op zaterdag 14 november om 11:00 uur en deelname is helemaal gratis. Schuif je aan?

Masterclass: Film & Brein

  • Masterclass / English / za 14 nov / 15:00 / 50 min / livestream

Wat voor effect heeft film of kunst op de hersenen, en hoe kun je een effectief verhaal creëren? En andersom: hoe kan wetenschap kunst verrijken? Drie experts op het snijvlak van film, kunst en wetenschap gaan in gesprek. Patricia Pisters is hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en werkt op het snijvlak van filmstudies, filosofie en neurowetenschappen. Maartje Nevejan is een Nederlandse filmmaker die onder andere de prijswinnende documentaire Ik ben er even niet (2019) maakte. Suzanne Dikker combineert haar kennis als neurowetenschapper met kunst en educatie. Moderator voor deze masterclass is Flora Lysen, cultuurhistoricus van wetenschap en media, onderzoeker en docent bij de afdeling Science and Technology Studies van de Universiteit Maastricht.

Talk: Klein maar fijn

  • Talk / Nederlands / za 14 nov / 16:30 / 60 min / livestream

Wormpjes, insecten en micro-organismen: Constant Swinkels (Radboud Universiteit), Liesje Mommer (Wageningen University) en Samantha Hughes (HAN) zijn er helemaal weg van. Wat maakt de kleine wezens uit de natuur nu zo interessant voor deze biologen? En waar komt die fascinatie vandaan? Geïnspireerd op ons blok met korte films over klein leven, gaat moderator Marcel Wortel met deze biologen in gesprek over hun passie voor het kleine. Als publiek kun je thuis vanaf de bank ook vragen stellen. Benieuwd naar meer mooie beelden over kleine organismen? Bekijk dan ook ons filmblok Shorts: Big Stories Behind Small Matters!

Film: Spaceship Earth

  • Matt Wolf / Documentaire / US / 2020 / 121 min 

In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten. Deze documentaire neemt je mee door de ontwikkeling van het bizarre project dat voor veel controversie zorgde, maar met oog op de klimaatidealen van dertig jaar later ook vooruitstrevend lijkt te zijn. Is het echter ecologisch activisme of gewoon puur entertainment? De herhaling van Spaceship Earth start weer om stipt 20:00 uur. Dit is je kans om de spraakmakende openingsfilm van InScience 2020 toch nog te zien. Mis het niet!

InScience By Night

  • Party / za 14 nov / 22:00 / 120 min / livestream

InScience presenteert het allereerste InScience feestje! Het is tijd om even de benen te strekken en de heupen los te gooien want direct na de filmvertoning van ‘Spaceship Earth’ op zaterdagavond 14 november gaan we twee uur lang lekker los! Wetenschappers, hoogleraren en anderen die werkzaam zijn bij onze partnerorganisaties Radboud Universiteit en Radboudumc laten zich zien van hun meest groovy kant. Verbouw je woonkamer, verkleed je kat, verzamel al je planten en tune in voor InScience By Night LIVE vanuit LUX 7. De enige koorts waar je mee te maken gaan krijgen is saturdaynight fever!

Line-up

  • Wyboud Stijns, Ondersteuning practica Bureau Onderwijs Biowetenschappen bij Radboud Universiteit.
  • Thomas Dessing (DEZZINSKI), Coördinator ICT bij Radboud Universiteit.
  • Kim Bonger, Universitair docent Synthetic Organic Chemistry bij Radboud Universiteit & Ernst van Eck, Universitair docent Magnetic Resonance Research Center bij Radboud Universiteit.
  • Bas Bloem, neuroloog op het Radboudumc.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.