InScience Film Festival

Dag 3 InScience 2020: Vandaag te zien

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Vandaag hebben we een lekker vol programma met veel uitdagende gesprekstof. Begin de middag met een gesprek over klimaatangst en hoe ermee om te gaan en haak daarna aan bij de webinar over hoe dialoog de wereld zou kunnen redden. Vergeet niet aan te sluiten bij de Big Idea van de avond, Mihai Netea, die de geschiedenis en toekomst van infectieziekten induikt. Beëindig je avond met een komische natuurfilm en filosofeer daarna mee over mens en natuur.

Interview: Hoe deal je met klimaatangst?

  • Interview / Nederlands & Engels / vr 13 nov / 15:00 / 50 min / livestream

BeeldBrengersTV spreekt met The Kissinger Twins en Evanne Nowak in de live-uitzending op 13 november om 15.00 uur. De Kissinger Twins vertellen over hun project: The Portal Diaries, een Instagram-filmp over Anna’s dagboek dat uit verschillende afleveringen bestaat waarin ze haar zorgen over het klimaat deelt. De artistieke en educatieve beelden zetten je aan het denken. De zorgen van Anna zijn voelbaar en confronterend, maar gelukkig vertelt deze hoofdpersoon ook over de hoopvolle wetenschappelijke projecten die leiden tot een klimaatverbetering.

Hoe te leven in een tijd van ecologische ontwrichting? Hoe kunnen we onze gevoelens van klimaatdepressie en eco-angst serieuzer nemen? In de show leggen The Kissinger Twins en Evanne Nowak samen met BeeldBrengersTV deze vragen onder een vergrootglas. Let op: dit programma is zowel Engelstalig als Nederlandstalig.

Webinar: Een betere wereld door dialoog?

  • Webinar / Nederlands / vr 13 nov / 16.30 / 60 min / livestream

Das Forum maakt pijnlijk duidelijk hoe het motto ‘een betere wereld door dialoog’ in de praktijk maar moeilijk uit de verf komt. Moeten we ons daarbij neerleggen of is er hoop? Wat kunnen we leren van de dialogen die in Davos worden gevoerd? Welke lessen kunnen we trekken over de voorwaarden voor een constructief gesprek tussen alle belanghebbenden? En hoe kunnen we die lessen vertalen naar gesprekken over duurzaamheid in onze eigen regio? Neem via de livestream deel aan een les dialoogvoeren met dialoogonderzoeker Noelle Aarts (Radboud Universiteit), Nijmegenaar van het jaar Qader Shafiq (Bureau Wijland) en lector Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties Frans de Vijlder (HAN). Start voor een optimale beleving op vrijdag 13 november om 14:30 met het kijken van de online documentaire Das Forum, en haak daarna aan bij de livestream!

Big Idea Mihai Netea - Hoe kunnen we ons weren tegen infecties?

  • Interview / Nederlands / vr 13 nov / 19.00 / 60 min / livestream

Toen in maart duidelijk werd hoe desastreus de Corona-uitbraak was, startten hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan het Radboudumc Mihai Netea en zijn team direct de zoektocht naar een vaccin. “Dit is de eerste pandemie waarbij we over de technologie beschikken om snel een vaccinatie te ontwikkelen.” In dit live gesprek vertelt Netea hoe infecties door de geschiedenis heen invloed hadden op de mens, en hoe onze manier van samenleven het risico op epidemieën vergroot. Hij legt uit hoe infecties werken in het lichaam en wat de zoektocht naar een vaccinatie in dit turbulente jaar inhoudt. En hij werpt een blik vooruit: Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op toekomstige pandemieën? Wetenschapsjournalist Anne van Kessel gaat met Mihai Netea in gesprek over deze onderwerpen. Vragen kun je tijdens het gesprek online insturen!

Talk: Filosofie van mens en natuur

  • Discussie / Nederlands / vr 13 nov / 20:30 / 30 min / livestream

COVID-19 drukt ons nog eens met de neus op de feiten: de relatie tussen mens en natuur staat onder druk. Om van de klimaatcrisis nog maar te zwijgen. In discussies botsen verschillende standpunten met elkaar: Is de mens onderdeel van de natuur, of onderscheiden we ons juist door technologie? Moeten we weer ‘dichter tot de natuur’ komen, of moeten we de natuur juist controleren om onze problemen op te lossen? Bas Haring, filosoof en hoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap (Universiteit Leiden), en Dorine van Norren, Associate Researcher aan het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving (Universiteit Leiden), gaan onder leiding van moderator Maïté Tjon A Hie de discussie aan. Discussieer mee via de livestream. Deze discussie is een voorgesprek voor de film The Trouble With Nature. Voor de optimale beleving kun je deze film dus van te voren, of na afloop, bekijken via het platform!

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.