InScience Film Festival

Dag 2 InScience 2020: Vandaag te zien

Het is vandaag de tweede dag van InScience 2020. Na de lancering van Spacehip Earth gisterenavond, gaan we met volle vaart vooruit. Neem plaats op je eigen bank voor een aantal goede gesprekken over gelijkheid, feminisme en de slimme toekomst van technologie in zowel binnen als buiten het wetenschappelijke veld!

Big Idea: Philomena Essed - Alledaags Racisme Anno 2020

  • Lezing / Nederlands / do 12 nov / 20:00 / 60 min / livestream

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in de Verenigde Staten. In 1984 verscheen haar eerste boek Alledaags Racisme, dat destijds veel teweegbracht en nog steeds actueel is. In 2018 verscheen een nieuwe editie van Alledaags Racisme met een voorwoord ter overbrugging van de tachtiger jaren en de huidige tijd. Hoe kijkt zij aan tegen de tweede antiracismegolf die nu in volle gang is? In hoeverre kunnen we vandaag de situatie in Amerika vergelijken met die in Nederland? Wat zijn haar hoop en verwachtingen voor hoe we in Nederland na dit bewogen jaar verder in gesprek gaan over racisme? Essed gaat over deze onderwerpen in gesprek met Lisenne Delgado, onderwijzer, jurist en verhaalverteller die bijdraagt aan vrijheid en gelijkheid via Je suis Zenne. Dit is een programma in samenwerking met Radboud Reflects.

Experiment: De Futurotheek - Wie bestuurt en beslist in een toekomst vol smart devices?

  • Experiment / Nederlands / do 12 nov / 20:30 / 45 min / livestream

Besturen wij apparaten, of besturen zij ons? Technologieën worden steeds slimmer en de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en augmented reality zijn nog lang niet op hun hoogtepunt. Wat is de impact daarvan op ons gedrag en dagelijks leven? Hoe gaan we om met technologie die steeds meer van en met ons wil? De makers van De Futurotheek gaan samen met onderzoeker Theoretische Cognitieve Wetenschappen, Pim Haselager, in gesprek over deze vragen.

Dit programmaonderdeel is gratis, maar meld je op tijd aan om een Zoom-link te ontvangen. Aanmelden kan via het inschrijfformulier.

Panelgesprek: De positie van vrouwen in de Nederlandse wetenschap

  • Gesprek / Nederlands / do 12 nov / 21.30 / 45 min / livestream

Sinds #MeToo spreken steeds meer vrouwen zich uit over seksisme, ook in de academische wereld. Hoe staat het nu echt met de positie van vrouwen aan de Nederlandse universiteiten? Met welke problemen worden zij geconfronteerd, en welke lasten dragen vrouwen die naast seksisme ook met racisme te maken krijgen? In een panelgesprek gaan Aminata Cairo (zelfstandig consultant en voorheen lector Inclusive Education), Marijke Naezer (zelfstandig onderzoeker Genderstudies en co-auteur van een onderzoek naar wetenschappelijk wangedrag richting vrouwen) en Katrine Smiet (universitair docent met specialisatie in feministische filosofie en kritische filosofie van ras aan de Radboud Universiteit) in op de harde realiteit die vrouwelijke wetenschappers dagelijks ervaren. Moderatie ligt in handen van Lema Salah (promovendus Politicologie Radboud Universiteit, historicus en gender- en diversiteitsexpert).

Programma in samenwerking met het Halkes Women Faculty Network.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.