InScience Film Festival

Bio Orchestra opent InScience

De vijfde editie van InScience wordt muzikaal afgetrapt door het Bio Orchestra; een samenwerkingsproject van Fillip Studios en de afdeling Plantenfysiologie van Wageningen University. Een strijkersensemble van studenten ArtEZ voert de compositie uit die gebaseerd is op de groeidata van gemodificeerde planten.

Compositie

Tom Kortbeek (Fillip Studios) gebruikt muziek als middel om mensen dichter bij het gevoel te brengen dat de wetenschappers hebben wanneer ze naar planten kijken. Hij baseert zich daarbij op de genen die in de plant tot expressie komen. Door elk gen een toon te geven en dat aan een set genen te koppelen, ontstaan er akkoorden. Op deze manier kan er ‘gehoord’ worden welke genen in een plant actief worden. Jonge planten klinken zo anders oudere planten. Een aangevreten plant klinkt weer anders door de geactiveerde verdedigingsgenen. Deze gegevens gebruikt Kortbeek om een muzikale structuur te bouwen en uiteindelijk tot een compositie die gespeeld kan worden door een ensemble of orkest.

Publieksopening InScience 2019

Na de muzikale opening is de Nederlandse première van de wetenschapsdocumentaire Human Nature (Adam Bolt, 2019). Presentator Dan Jing Wu, biomedisch ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven gaat na de film in gesprek met dr. Michel Haring, hoogleraar Plant Fysiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Tickets

De publieksopening vindt plaats op woensdag 6 november. Het volledige programma is hier te bekijken.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.