Big Ideas: Hoe maak je een taal?
Dothraki, gesproken in Game of Thrones, is een bedachte taal. Ook films als Dune – Part Two, Elemental en diverse Marvel-producties bevatten zo’n conlang (constructed language). Ze zijn allemaal bedacht door het wereldberoemde conlangkoppel David en Jessie Peterson, die op uitnodiging van filmfestival InScience en Radboud Reflects naar Nijmegen komen. Bezoek op vrijdag 15 maart de Big Ideas-lezing van dit beroemde conlangkoppel en leer hoe het creëren van een taal eigenlijk werkt, en wat we kunnen leren over de innerlijke werking van taal door een totaal nieuwe taal te construeren.
Conlang
Conlang is een afkorting voor ‘constructed language’, wat betekent dat deze taal niet op natuurlijke wijze is ontstaan, maar bewust is bedacht voor een specifiek doel. Waar begin je als je een taal vanaf nul opbouwt? Hoe zorg je ervoor dat een taal daadwerkelijk iets betekent?
Realiteiten creëren
Na de lezing van David en Jessie Peterson gaan zij samen met taalwetenschapper Marc Oostendorp in op vragen als: Is het niet een oerkenmerk van taal dat deze op natuurlijke wijze tussen mensen evolueert? Kan taal bestaan buiten een culturele context? Wat maakt een taal authentiek? Sommige taalkundigen suggereren dat taal realiteiten creëert. Betekent dit dat David en Jessie ook nieuwe werkelijkheden creëren door talen te bedenken? Uiteraard is er ruimte om je eigen vragen te stellen aan deze beroemde conlangers.
Dit programma is Engels gesproken
Over de sprekers
David Peterson Met een achtergrond in Engels en Taalkunde heeft David J. Peterson talen gecreëerd voor Game of Thrones, maar ook voor verschillende producties van Netflix, Disney, Pixar en Marvel. Hij was medeoprichter van de Language Creation Society in 2007 en was voorzitter van 2011 tot 2014. Hij schreef ook de boeken The art of Language Invention en Living Language Dothraki.
Jessie Peterson was hoogleraar taalkunde aan de Stephen F. Austin State University. Na dertien jaar les te hebben gegeven in en onderzoek te hebben gedaan naar de kunst van het uitvinden van talen – met expertise in syntaxis, semantiek en Engelse etymologie – is ze nu een fulltime professionele conlanger.
Marc Oostendorp is hoogleraar Nederlandse en Academische communicatie aan de Radboud Universiteit. Hij doceert Theoretische en Toegepaste Taalkunde en onderzoekt hoe academici effectiever kunnen communiceren.
Dit programma is een samenwerking tussen Radboud Reflects en InScience Filmfestival. InScience 2024 draait om taal – van dierentalen tot vragen over hoe taal werkt in onze hersenen, en van de culturele waarde van de Nederlandse gebarentaal tot analyses van filmtalen. Deze Big Ideas-lezing is onderdeel van het festival, dat plaatsvindt van 12 tot en met 17 maart 2024.