Awardwinnaars InScience 2024
De documentaire A Year in a Field heeft de InScience International Grand Jury Award gewonnen tijdens de negende editie van InScience Film Festival in Nijmegen. Deze stille schreeuw over de klimaatcrisis werd door de jury geprezen om haar “rijke contemplatieve benadering van de uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd”.
Verder ging de korte film Strangers in the Dark naar huis met de 3S – Short Science Stories Award van de studentenjury. De documentaire El Equipo werd door de bezoekers het hoogst gewaardeerd. Daarmee wint deze film de NTR Audience Award. Het onderzoek ‘Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis’ is de winnaar van de Klokhuis Wetenschapsprijs geworden. Kinderen kozen deze winnaar via de website van Het Klokhuis (NTR), waar ruim 8000 stemmen werden uitgebracht.
Winnaar InScience International Grand Jury Award
De documentaire A Year in a Field is een stille schreeuw over de klimaatcrisis en een uitdagende mijmering over wat leven is. Filmmaker Christopher Morris, reeds eerder bekroond met drie BAFTA awards, hield een metershoge monoliet in een Engels veld een jaar lang gezelschap. De InScience International Grand Jury roemt de film om haar “rijke contemplatieve benadering van de uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. De documentaire nodigt het publiek uit om een minder mensgericht perspectief in te nemen, door de kijker mee te nemen in het langzame en gestage tempo van een niet-levende entiteit – met humor, zwier en prachtige muziek.”
De International Grand Jury bestond dit jaar uit vier internationale professionals uit de werelden van film en wetenschap. Veelvuldig bekroond filmmaker Martin Dohrn won vorig jaar de publieksprijs tijdens InScience 2023 voor zijn film My Garden of a Thousand Bees. Deze film is terug te kijken op NPO Start. Irem Couchouron is adjunct-directeur en hoofd programma van Silbersalz Science & Media Festival. Filmmaker Safi Graauw heeft een achtergrond in Earth Studies en probeert als verhalenverteller iets positiefs toe te voegen aan de wereld, waarbij de boodschap leidend is. Hoogleraar Enny Das (Radboud Universiteit) doet onderzoek naar de kracht van verhalen en bestudeert hoe communicatie het gedrag van mensen kan beïnvloeden.
Winnaar 3 S – Short Science Stories Award
Met de Short Science Stories Award werd de beste korte wetenschapsfilm van InScience 2024 bekroond. De InScience Student Jury wees Strangers in the Dark, van regisseurs Jenni Pystynen en Perttu Inkilä, aan als beste korte wetenschapsfilm van deze editie. In deze experimentele film leren we hoe lichtvervuiling het liefdesleven van glimwormen tot een hel maakt: hoe moeten ze een partner vinden als het ‘s nachts niet langer donker is?
De Student Jury prees de film om haar sprekende beelden, zeer gedetailleerde shots en poëtische aanpak. “De film betrekt de kijker vanuit een uniek microscopisch perspectief, om zo een licht te werpen op een groter probleem. Zo wordt de kijker gedwongen om na te denken over zijn eigen impact op andere wezens, en leert zich in te leven in andere levensvormen op deze aarde”.
Winnaar NTR Audience Award
De NTR Audience Award ging dit jaar naar de documentaire El Equipo van regisseur Bernardo Ruiz, die toont hoe wetenschap een pijler werd van een universeel gevecht voor mensenrechten. Het verhaal start in de jaren tachtig, wanneer een groep Argentijnse studenten besluit de legendarische forensisch wetenschapper Clyde Snow te helpen met zijn onderzoek naar de desaparacidos – de duizenden mensen die ‘verdwenen’ tijdens de Argentijnse dictatuur in de jaren daarvoor. Met succes, want dit team wordt de decennia daarna over de hele wereld opgeroepen om te graven naar de waarheid achter bloedbaden en massagraven, van Koerdistan tot Ethiopië tot de afgrijselijke El Mozoto-slachting in El Salvador. Overal weten de wetenschappers de waarheid boven tafel te krijgen, maar dat is niet zonder gevaar.
Klokhuis Wetenschapsprijs 2024
Het onderzoek ‘Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis’ is de winnaar van de achtste Klokhuis Wetenschapsprijs. Voor het winnende project ontwikkelden Britt Müller en Charlotte Poot van Stichting Hospital Hero en het Leids Universitair Medisch Centrum een spel dat kinderen kun spelen als voorbereiding op hun bezoek aan het ziekenhuis. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Over het winnende onderzoek wordt een aflevering gemaakt door het Klokhuis, die volgend jaar op InScience in première gaat en daarna wordt uitgezonden.
Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen ruim 60 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd werden door de redactie van Het Klokhuis. Kinderen kozen deze winnaar via de website van Het Klokhuis (NTR).