InScience Film Festival

Amazing Discoveries: The Peacemaker

Op 4 en 5 november vindt InScience Amazing Discoveries plaats, met de zeven mooiste en spraakmakende films uit de geschiedenis van InScience. De komende weken stellen we deze onvergetelijke films aan je voor, met de uitnodiging om ze te komen kijken zoals dat hoort: in een bioscoopzaal met de lichten uit, de ogen gekluisterd aan het witte doek.

In de documentaire The Peacemaker volgen we Padraig O’Malley, die al decennia lang als internationaal vredesonderhandelaar de hele wereld over reist. In de vijf jaar die deze documentaire beslaat doet hij onder andere crisisgebieden als Kosovo, Nigeria en Irak aan. Zijn reis begon in zijn thuisland Ierland, waar hij zich zo’n twintig jaar inzette om verzoening te realiseren tijdens The Troubles, het etnische conflict in Noord-Ierland dat van de jaren zestig tot diep in de jaren negentig duurde. Het is zijn missie om mensen samen te brengen door ze met elkaar aan tafel te krijgen, om zo door een wederzijds gesprek over gedeelde waarden boven het conflict proberen uit te stijgen.

We zien ook hoe hij vrede probeert te sluiten met zijn eigen demonen, specifiek in zijn strijd tegen zijn alcoholisme. Dat levert een ontroerend portret op van een fascinerende wereldburger, charismatisch en complex, gedreven door een bewonderenswaardig werkethos zonder ideologisch vizier. “Dit is gewoon wat ik doe,” vertelt hij in de documentaire. “Het stelt me in staat om te ontsnappen aan de totale wanhoop.”

Na deze vertoning zal Erik Jansen, lector Capabilities in Zorg en Welzijn aan de HAN, de brug slaan van O’Malleys vredesonderhandelingen naar de actuele energietransitie in Nederland. Ook hier staan partijen tegenover elkaar door botsende belangen, die hier samen een weg uit moeten vinden. Wat kunnen we leren van Padraig O’Malley over het belang van menselijke ontmoetingen? Hoe creëer je een goede dialoog? Deze vragen en meer zullen aan bod komen in een rollenspel, waar de bezoekers actief aan deel nemen door in de schoenen van de verschillende partijen te worden geplaatst.

Koop hier je ticket, of koop hier een passe-partout voor het hele festival

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.