Klokhuis Wetenschapsprijs
Jaarlijks wordt tijdens InScience de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om een jong en breed publiek bekend te maken met Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Alle universiteiten, hogescholen en UMC’s van Nederland kunnen onderzoek insturen. Van het winnende onderzoek wordt door Het Klokhuis een aflevering gemaakt en uitgezonden. Een leuke manier dus om jouw onderzoek onder de aandacht te brengen bij kinderen en jongeren.
Meedoen?
Ook dit jaar nodigen wij graag wetenschappers en onderzoekers uit om zich aan te melden en jong publiek kennis te laten maken met de wonderen van wetenschap. Aanmelden kon tot uiterlijk 19 januari 2024.
Als u vragen heeft, neem contact op met Romy Holweg per mail: klokhuiswetenschapsprijs@insciencefestival.nl
Ook dit jaar nodigen we de top 10 weer uit voor Ontmoet de Onderzoeker, dat plaatsvindt tijdens InScience 2024 op zondag 17 maart. Kinderen en jongeren kunnen hier in het echt kennis kunnen maken met de wetenschappers en hun onderzoeken, en hun stem uitbrengen op het onderzoek waarvan zij vinden dat het moet winnen. Meer informatie hierover vindt u in de voorwaarden voor deelname.
Winnaar 2023
Het onderzoek ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ is de winnaar van de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Anouk Tosserams, arts-promovenda Revalidatie & Neurologie aan het Radboudumc, en Dr. Jorik Nonnekes, revalidatiearts aan het Radboudumc. De winnaar werd bekend gemaakt door Klokhuispresentator Nizar tijdens InScience Filmfestival in Nijmegen.
Winnaars vorige edities
Voorgaande jaren werd de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt aan de volgende onderzoeken (klik op de link om naar de Klokhuisaflevering te komen):
- 2021: ‘‘Mijn vader heeft ALS‘ / Dr. Marion Sommers-Spijkerman & Dr. Anita Beelen (UMC Utrecht)
- 2020: ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ / Dr. Evelyn Bosma & Naomi Nota (Universiteit Leiden / Universiteit Utrecht / Radboud Universiteit / Max Planck Institute)
- 2019: ‘Hersenen in je buik?’ / Veerle Melotte (Maastricht UMC+)
- 2018: ‘Rolstoel les voor kinderen die een rolstoel gebruiken’ / Marleen Sol (Hogeschool Utrecht/UMC Utrecht)
- 2017: ‘Met een 3D camera kijken waarom kinderen kanker krijgen’ / Floor Postema (Academisch Medisch Centrum Amsterdam)
- 2016: ‘Groente kweken op Mars’ / Wieger Wamelink (Wageningen University)