InScience Film Festival

Klokhuis Wetenschapsprijs

Jaarlijks wordt de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt tijdens de junioropening van InScience. De prijs is bedoeld om een jong en breed publiek  bekend te maken met Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Alle universiteiten, hogescholen en umc’s van Nederland kunnen onderzoek insturen. 

Nominaties

Het was een hele klus, maar de 10 nominaties voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2019 zijn gekozen! Dit jaar waren er bijna 60 inzendingen, afkomstig van Nederlandse universiteiten, hogescholen en umc’s. Samen met het Klokhuis bekronen we het meest interessante en relevante wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Aan het winnende onderzoek wordt een aflevering van Het Klokhuis gewijd. De Klokhuis Wetenschapsprijs wordt uitgereikt op woensdag 6 november, tijdens de Junioropening van InScience.

De genomineerde onderzoeken zijn:

 • Luisteren naar de geluiden van de oerknal aan de achterkant van de maan
  Radboud University
  Marc Klein-Wolt, Managing director Radboud Radio Lab/ Assistant professor Astrophysics.
 • Met elektrische stroom je hersenen verbeteren!
  Amsterdam UMC, locatie VUmc
  Willem de Haan, neuroloog en postdoc onderzoeker van het Alzheimercentrum Amsterdam. Hij onderzoekt dementie en hoe de hersenen precies werken.
 • Je smartphone als dokter?
  Universiteit van Amsterdam
  Levi van Dam, postdoctoraal onderzoeker, Forensic Child and Youth Care.
 • Helpt spuug bij brandwonden?
  Amsterdam UMC, locatie VUmc en ACTA
  Maaike Waasdorp, PostDoc Wondgenezing. Sue Gibbs: hoogleraar Huid en slijmvlies regeneratie.
 • De geur van poep ruiken om darmziektes bij kinderen op te sporen
  Amsterdam UMC, locatie VUmc
  Tim de Meij, kinderarts-MDL Vumc, onderzoeksgebied: kinder IBD; microbioom studies. Jesse Lemmen, student-onderzoeker kinder-MDL, onderzoeksgebied: kinder IBD.
 • Het begrijpen van de griep en verkoudheid
  UMC Groningen
  Thea Vedelaar, PhD Onderhouden van de microscopen, uitvoeren van metingen en implementeren/verbeteren van (nieuwe) meetmethodes.
 • Hersenen in je buik?
  Maastricht UMC+
  Veerle Melotte, Associate Professor Enterische neuronen en darmkanker.
 • Hoe verandert het bos als er wolven komen wonen?
  Rijksuniversiteit Groningen
  Annelies van Ginkel, PhD-student in predator-prooi interacties en bosecologie.
 • Hoe leven kinderen in een asielzoekerscentrum?
  Rijksuniversiteit Groningen
  Elianne Zijlstra (Universitair Docent), Carla van Os (Universitair Docent) en Grytsje Bonhage (onderzoeker) zijn verbonden aan het multidisciplinaire Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.
 • Oog in oog met je angst op de durfpoli
  Rijksuniversiteit Groningen
  Rachel de Jong, promovendus, klinische psychologie en experimentele psychopathologie.

Winnaar 2019

Het onderzoek ‘Hersenen in je buik?’ is de winnaar van de vierde Klokhuis Wetenschapsprijs (NTR). Het winnende project is van arts-onderzoeker Veerle Melotte (Maastricht UMC+).

Winnaar 2018

Het onderzoek “Rolstoel les voor kinderen die een rolstoel gebruiken” is de winnaar van de derde Klokhuis Wetenschapsprijs (NTR). Het winnende project is van Phd student Marleen Sol (Hogeschool Utrecht/Universitair Medisch Centrum Utrecht). De winnaar werd gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 7.108 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek behaalde 1.466 van de stemmen. Winnaar Marleen Sol nam de prijs in ontvangst: “Wat een mooie kans om kinderen te laten zien wat we te weten zijn gekomen tijdens dit onderzoek. Het is belangrijk dat kinderen in rolstoelen goed leren omgaan met hun rolstoel, zodat ze mee kunnen doen met andere kinderen”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.