InScience Film Festival

Jury & Awards

InScience vertoont de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR Audience Award, de 3S – Short Science Stories Award en de International Grand Jury Award. Ook reikt InScience de Klokhuis Wetenschapsprijs uit.

International Grand Jury InScience 2024

Tijdens de negende editie van InScience wordt de International Grand Jury Award uitgereikt. De vakjury bestaat uit vier internationale professionals met verschillende expertises. Zij bekijken een selectie aan feature length films die nog geen bioscooprelease hebben gehad in Nederland. Op de laatste festivaldag maakt de jury de beste wetenschapsfilm van InScience bekend.

Martin Dohrn

Martin Dohrn is een veelvuldig bekroonde filmmaker die al meer dan dertig jaar uitzonderlijke natuurfilms produceert, voor onder meer de BBC en National Geographic. Hij ontwikkelde baanbrekende filmtechnieken die resulteerden in opmerkelijke nieuwe inzichten in de natuurlijke wereld voor een groot publiek, zoals de Color Starlight Camera – waarmee zelfs de donkerste plekken op aarde kunnen worden vastgelegd in kleurenbeelden.  

Zijn film My Garden of a Thousand Bees werd tijdens InScience 2023 door het publiek uitgeroepen tot mooiste wetenschapsfilm van het festival. 

Irem Couchouron

Irem Couchouron is adjunct-directeur en Hoofd Programma van het Silbersalz Science & Media Festival (Halle, Duitsland), een jaarlijks festival rondom actuele wetenschap, natuurhistorie en hedendaagse maatschappelijke kwesties. Door middel van filmvertoningen, live performances, meeslepende kunstwerken en debatten streeft dit festival er naar het gesprek op gang te brengen tussen het (internationale) publiek en denkers, makers en wetenschappers. Zo biedt Silbersalz ruimte voor toekomstige ideeën en nieuwe perspectieven, door de interactie met wetenschap onderdeel van het dagelijks leven te maken.

Safi Graauw

Volgens Safi Graauw moet film het uitzonderlijke vastleggen, een nieuw perspectief introduceren – en, wie weet, gaandeweg een verandering teweegbrengen. Tijdens zijn master Earth Sciences merkte Safi hoe belangrijke boodschappen verloren gingen in onbegrijpelijk academisch jargon. Waarom kiezen we niet voor een taal die iedereen kan doorgronden, zodat cruciale informatie daadwerkelijk door een breed publiek begrepen kan worden? Als verhalenverteller probeert hij iets positiefs toe te voegen aan de wereld, waarbij de boodschap leidend is. 

Enny Das

Hoogleraar Enny Das is directeur van het Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit. Ze bestudeert hoe communicatie het gedrag van mensen kan beïnvloeden en doet onderzoek naar de kracht van verhalen, bijvoorbeeld wanneer we geconfronteerd worden met de dood. Dat laatste onderzocht ze vorig jaar op InScience 2023 met het ‘hartverscheurend filmexperiment’ en het Sterf! filmfestival afgelopen najaar in LUX.

Student Jury InScience 2024

De Student Jury bekijkt een selectie aan korte films en kiest de beste film uit de 3S – Short Science Stories competitie. InScience moedigt jonge mensen aan om meer betrokken te zijn bij wetenschap, dit doen we onder andere door de Student Jury. De studenten die onderdeel zijn van de Student Jury krijgen de kans een filmfestival van binnenuit mee te maken en hun mening over film te laten horen. Tijdens het festival kijken ze niet alleen films, maar ontmoeten ook filmprofessionals en wetenschappers.

Rebecca-Elisa de Jeer

Rebecca-Elisa de Jeer (22) studeert International Social Work aan de HAN en bezoekt InScience al sinds haar vijftiende, toen ze onderdeel was van de jongerenjury. “Ik ben geïnteresseerd in het analyseren van wat een regisseur probeert te vertellen aan het publiek en waarom bepaalde filmtechnieken daarbij worden gebruikt. Ik vind het heerlijk om de symboliek in films te ontrafelen en kijk er zeer naar uit om de films te analyseren met de andere juryleden!”

Ru Dahm

Film- en muziekliefhebber Ru Dahm (20) studeert Kunstmatige Intelligentie aan de RU en droomt van een carrière als journalist of curator. “Film is een bijzonder medium om wetenschap toegankelijk te maken buiten academische kringen. Omdat het een audiovisuele kunstvorm is, zal er altijd een afweging gemaakt moeten worden tussen creativiteit en wetenschappelijke nauwkeurigheid. Persoonlijk vind ik artistieke vrijheid daarin belangrijker dan rigoreuze wetenschap.”

Lean Mulder

Lean Mulder (26) is student Filosofie aan de RU en een echte filmliefhebber. “In film komen wetenschap, kunst en filosofie samen. Als jurylid zal ik vooral letten op hoe een verhaal verteld wordt en welke esthetische keuzes daarbij zijn gemaakt. Ook ben ik benieuwd of er daarbij ruimte is voor ethische reflectie en vind ik het belangrijk welke mensen centraal worden gesteld, en of er aandacht wordt besteed aan originele of onderbelichte thema’s.”

Jonne Bonnet

Jonne Bonnet (25) volgt een master Biologie aan de WUR (Wageningen University & Research), waar ze zich vooral focust op thema’s als ecologie en biodiversiteit. “Ik merk vaak dat er een groot gat is tussen wetenschap en het brede publiek. Daarom vind ik het fantastisch dat er festivals als InScience bestaan, die een breed publiek weten te bereiken met wetenschap. Als jurylid zal ik vooral letten op het verhaal en het gevoel dat een film weet over te brengen.”

Fleur Hubau

Fleur Hubau (26) is afkomstig uit Gent en volgt de masteropleiding Filosofie van de Natuur- en Levenswetenschappen aan de Radboud Universiteit, na eerder een master Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent te hebben afgerond. “In deze studie vind ik de filosofische verdieping waar ik naar op zoek was. Heldere communicatie is in mijn ogen een belangrijke verantwoordelijkheid van wetenschappers, ook naar een breed publiek. Film is hier een dankbaar medium voor, dus ik kan niet wachten om InScience van dichtbij mee te maken en me onder te dompelen in een wereld waar film en wetenschap samenkomen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.