InScience Film Festival

InVision 2024

InVision is het industry programma van InScience dat filmmakers (beginnend en gevorderd), visuele verhalenvertellers, producenten, kunstacademiestudenten, onderzoekers, wetenschappers, ontwikkelaars en wetenschapscommunicatoren bij elkaar brengt om interdisciplinaire uitwisseling te stimuleren. Het programma bestaat uit een keynote, workshops en netwerkmogelijkheden. InVision 2024 vindt plaats op vrijdag 15 maart. De voertaal is Engels. 

De aftrap van InVision wordt gedaan door David en Jessie Peterson. Deze linguïsten werkten mee aan grote filmproducties zoals Dune, Game of Thrones en Elemental en ontwikkelden nieuwe talen voor personages. Daarnaast bieden we interessante workshops en masterclasses, zoals de masterclass van filmmaker Martin Dohrn en de workshop over het werken met AI tijdens het schrijven van een script.

Door het diverse programma en de netwerkmomenten biedt InVision een plek voor nieuwe projecten en is InScience een voedingsbodem voor creatief talent dat over de grenzen van eigen disciplines werkt. 

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

09:30 / Inloop / LUX Benedenfoyer

10.00u / Opening met Keynote van David en Jessie Peterson / LUX 6
David en Jessie Peterson werkten als linguïsten mee aan grote filmproducties zoals Dune, Game of Thrones en Elemental, en ontwikkelden nieuwe talen voor personages. Tijdens de opening van InVision 2024 spreken ze samen over con languages in film. Hoe zetten ze hun onderzoek hiervoor in? En hoe ziet hun samenwerking met scenarioschrijvers en regisseurs eruit?

10.45u / Masterclass Martin Dohrn / LUX 6
Het themaprogramma van InScience draait dit jaar om ‘taal’. Taal vormt de kern van onze cultuur, het maakt dat we de wereld om ons heen begrijpen. Maar wat doe je wanneer jouw filmsubject geen woordelijke taal spreekt? Hoe breng je een verhaal zonder taal op zo’n manier in beeld dat jouw publiek betrokken blijft bij wat je wilt vertellen? Met andere woorden: hoe ontwikkel je jouw eigen beeldtaal? In deze sessie gaan we in gesprek met filmregisseur Martin Dohrn, bekend van zijn werk voor de natuurdocumentaires van David Attenborough en de documentaire My Garden of A Thousand Bees, die tijdens de vorige editie van InScience nog de NTR Audience Award won. Hoe ontwikkelde hij zijn eigen beeldtaal? En welke uitdagingen kwam hij hierbij tegen? 

12.15 / Lunch / LUX Benedenfoyer

13.45 / Workshop: Brainstormen met AI / LUX 6
Kun je als beeldmaker brainstormen met artificiële intelligentie (AI)? En hoe ziet dat er dan uit? Welk effect heeft het werken met AI op het creatieve proces? Tijdens deze workshop neemt Lector Media Design Wouter Sluis-Thiescheffer (HAN) ons mee in het werken met AI. Samen richten we ons op de vraag: kan AI ons écht helpen met een creatiever proces?

15.00u / Pauze / LUX

15.15u / Conclusie van de dag + Pitches komende residenties / LUX 6
We sluiten de dag gezamenlijk af in LUX 6 waar een van de partners van InScience hun toekomstige residentie voor filmmakers zal pitchen! Zien we jou terug bij een van onze toekomstige projecten? Daarnaast zijn we natuurlijk benieuwd naar hoe jij deze dag beleefd hebt: wat neem je mee? En wat zie je bij een toekomstige editie van InVision graag terugkomen? Laat het ons tijdens de afsluiting weten!

Uiteraard is er voldoende tijd en ruimte voor de deelnemers om tijdens lunch en borrel elkaar te leren kennen en uitwisselingen aan te gaan. Moderatie ligt in handen van Meike van Zandvoort, een ervaren dagvoorzitter met een stevige basis in de filmsector en talentontwikkeling.

16.00u / Afsluitende borrel / LUX

Open Call (i.s.m. Go Short) 

InVision biedt filmmakers verder de kans om in een gecureerde intensieve 1-op-1-sessie samen met wetenschappers/experts een filmidee uit te werken tot een filmconcept. Heb jij een idee voor een korte (speculatieve) fictiefilm dat je graag verder wilt uitwerken? Stuur het naar professionals@insciencefestival.nl en licht je idee toe in maximaal ½ A4. De sluitingsdatum voor deze call is donderdag 29 februari. We selecteren drie tot vijf filmmakers die samen met een wetenschapper/expert hun idee zullen uitwerken. Geselecteerde filmmakers krijgen een dagpas (5 of 6 april 2024) voor het professionalsprogramma van Go Short. 

Aanmelden voor dit programma kan via onderstaande knop. Bij een ticket van €30 zijn de lunch en borrel inbegrepen. Daarnaast ontvang je twee vouchers voor een film naar keuze tijdens het festival. Bij een ticket van €50 zijn de lunch en borrel ook inbegrepen én krijg je een accreditatie voor het gehele festival. 

Filmmaker Pim Zwier bij InVision 2023. Foto door Coen Koppen.
Foto door Maros Pulscak
Foto door Maros Pulscak

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.