InScience Film Festival

InVision

Save the date voor het meest inspirerende leer- en netwerkevenement van dit najaar: InVision 2019. InScience – International Science Film Festival Nijmegen nodigt je uit om wetenschap en filmkunst te vieren, professionals te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en samen te werken. InVision vindt plaats op 8 november, van 10:00 tot 17:30.

InVision brengt professionals uit de filmwereld, wetenschap en creatieve industrie samen om interdisciplinaire uitwisseling te stimuleren. Waarom? Omdat we bij InScience overtuigd zijn van de kracht die schuilt in het combineren van wetenschap en de kunst van het vertellen van verhalen. De centrale vraag van deze expertmeeting: hoe brengt interdisciplinair werken de film- en wetenschapspraktijk naar een hoger plan?

Sprekers: Scott Hamilton Kennedy, Maartje Nevejan & Linde van Schuppen, Paul Mezier, Greg Boustead, Barbara Visser & Bart Haensel.

Moderator: Isolde Hallensleben – presentator, columnist and programmamaker bij de Technische Universiteit Eindhoven

Programma

9.30 Inloop & koffie

10.00 Opening: welkom door Isolde Hallensleben

10.10 Best practices: Maartje Nevejan & Linde van Schuppen (NL), Paul Mezier (FR) en Greg Boustead (VS) delen hun ervaringen in het maken van wetenschapsfilms.

  • Maartje Nevejan (NL) vertelt over haar samenwerking met filosofe Linde van Schuppen (NL) voor haar documentaire Are You There? (2019) dat onderdeel is van een groot multimediaal project, met onder meer een kunstexpositie, een onderzoeksfilm, een boek en een VR-film.*
  • Paul Mezier (FR), schrijver en regisseur van het interactieve VR-project Overview (2019)*, gaat in op zijn artistieke visie en samenwerking met wetenschappers voor zijn immersieve installaties en VR-films.
  • Greg Boustead (USA executive producer bij Sandbox Films van highend documentaires als The Most Unknown (2018) en Human Nature (2019)*, vertelt over de visie en strategie van Sandbox en over hun nieuwste productie met Werner Herzog.

11.15 Pauze met koffie en thee

11.30 Masterclass door Scott Hamilton Kennedy, Oscargenomineerde documentaire regisseur van Food Evolution (2016)* over de kunst van het maken van wetenschapsfilms. Hoe ontwikkel je complexe verhalen? Hoe ga je daarbij interdisciplinair te werk? Scott zal inzicht geven in hoe je een genuanceerd en soms lastig wetenschappelijk onderwerp kunt benaderen als filmmaker, hoe je daarbij verschillende belangen afweegt en hoe je vervolgens een strategie ontwikkelt voor distributie, vertoning en impact.

12.30 Lunch

13.30 Deelsessies [Deze deelsessies zijn gratis toegankelijk voor een breder publiek]

  1. Panel: Astronauten van de binnenwereld. Hoe doe je recht aan de ervaring? (NL) Filosofe Linde van Schuppen gaat in gesprek met neurowetenschappers, beeldend kunstenaars, editors en VR-makers over hoe je  een ervaring, via vormgeving recht kan doen?
    Meer informatie en tickets.
  2. Pitches: Work-in-progress [ENG]: getalenteerde filmmakers pitchen hun project aan een panel van deskundigen en aan het publiek om in gesprek te gaan over de do’s and don’ts in hun vervolgstappen. Panel bestaat uit o.a. Ruben van Leer (filmmaker), Rob van Hattum (VPRO), Jeltje Hillen (Cinecrowd), Hanneke Bouwsema (NPO), Greg Boustead (Sandbox). Moderatie door Isolde Hallensleben.
    Meer informatie en tickets.

15.00 Gezamenlijke terugkoppeling deelsessies

15.15  Matchmaking: ontmoet andere professionals en werk samen

16.15  Conclusies

16.30 Borrel en netwerken

17.30 Einde

*Deze (film)projecten zijn allemaal te zien tijdens InScience.

Aanmelden

Als je wil deelnemen aan het volledige programma van InVision, meld je dan hier aan. (Tickets zijn € 12,50, inclusief drankjes en lunch). Geef in het aanvraagformulier aan dat je naar InVision wilt gaan. Je kunt dit doen onder ‘Request Accreditation As’. Je kunt met pin betalen bij het ophalen van de accreditatie en gedurende de rest van het programma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.