InScience Film Festival

InVision 2023

Een belangrijke missie van InScience is het stimuleren van de ontwikkeling van creatief talent, innovatie en science storytelling. Hiervoor dient InVision, het industrie-programma dat in 2016 gelanceerd werd. Professionals uit de filmwereld, wetenschap en de creatieve industrie komen tijdens InVision bij elkaar om interdisciplinaire uitwisseling te stimuleren.

Na drie jaar van afwezigheid vindt op vrijdag 17 maart de vierde editie plaats. De centrale vraag van de dag is: wat zijn de dilemma’s en kansen van science storytelling? Inschrijven kan door hier te klikken. Tickets zijn €35,-, inclusief drankjes, lunch en toegang tot het dagprogramma. Na het invullen van het accreditatieformulier ontvang je een e-mail met betalingsinstructies.

Het programma ziet er als volgt uit:

9:30 / Inloop / Festivalhuis

10:00 / Opening met Keynote van Alexis Gambis / Festivalhuis
De aftrap wordt om 10:00 gegeven door Alexis Gambis: een Venezolaans-Franse filmmaker, bioloog en oprichter van Imagine Science Films. In 2016 introduceerde hij de Science New Wave, een filmbeweging gericht op het versmelten van wetenschappelijke data met filmmagie en om samenwerkingen tussen wetenschappers, kunstenaars en docenten op gang te brengen. Gambis werkte samen met partijen als Sundance, Science Sandbox en Warner Bros Discovery om filmprojecten te stimuleren. Niet alleen zal hij een introductie geven op het thema van InVsion, hij zal ook een belangrijke netwerkfunctie hebben voor verschillende makers en onderzoekers die aan zijn projecten willen meewerken.

Het thema wordt verder uitgediept in een ochtend- en middagdeel met elk twee parallelsessies waar je kunt kiezen:

A. 10:45 / Workshop Planning and Funding a Research Based Film / Festivalhuis
Zoals de titel al aangeeft is dit een workshop over het plannen en financieren van een onderzoeksfilm o.l.v. filmwetenschapper en filmproducent Emiel Martens  (Universiteit van Amsterdam). Voor makers/onderzoekers die op de grens van film en wetenschap werken, is het wel eens lastig hun ideeën om te zetten in een stevig filmplan en daar de juiste financiering voor te vinden. Emiel deelt de do’s en don’ts en laat zien hoe je in grote subsidieregelingen voor wetenschap ook fondsen kunt vinden voor je film. 

B. 10:45 / Workshop Interview Ethics / LUX Joris Ivenszaal
InScience vertoont een aantal films waarin interviews over complexe, gevoelige of pijnlijke onderwerpen centraal staan. Mediawetenschapper Judith Keilbach (Universiteit Utrecht) is gespecialiseerd in het interviewen van mensen met trauma, verdriet of angst en gaat hierover in gesprek met filmmaker Tjeerd Muller (De Tien van Renesse), die al meerdere films maakte waarin de ethiek achter het filminterview van belang was. Het is bij uitstek een vaardigheid die voor zowel wetenschappers als filmmakers belangrijk kan zijn. Maar waar moet je rekening mee houden als het trauma betreft? Welke verantwoordelijkheid heb je als interviewer en hoe betrouwbaar zijn de antwoorden van mensen?

12:15 / Netwerklunch / Festivalhuis 

A. 13:30 / Workshop: Een Ongewoon Onderwerp / Festivalhuis
Een presentatie & workshop o.l.v. filmmaker Pim Zwier  (O, Verzamelen van Eieren in Weerwil van De Tijd) en moderator Marcel Wortel (Sovon Vogelonderzoek Nederland) over het vinden, researchen van en visueel vertellen over uitzonderlijke, onwaarschijnlijke of complexe onderwerpen. Pim Zwier begint de sessie met vertellen over hoe hij zijn unieke films ontwikkeld heeft. Daarna mogen de deelnemers mee aan de slag om een even uitzonderlijke film te bedenken. Denk vooraf al na over deze ideeën: Over welk wetenschappelijk onderwerp zijn weinig of zelfs geen films gemaakt? Hoe kom je aan een uniek onderwerp en hoe vlieg je het aan? Hoe vind je je visuele stijl voor het onderwerp? Hoe doe je recht aan wetenschappelijke helderheid?

B. 13:30 / Pitches: Artists in Residence voor 100 Jaar Radboud / LUX Joris Ivenszaal
Een pitchsessie voor geselecteerde makers voor de residentie bij de Radboud Universiteit. In haar 100-jarig bestaan heeft de RU een enorm rijk audiovisueel archief opgebouwd. Makers worden uitgenodigd om in zes maanden onderzoek te doen in het archief en de Universiteit en daar een film van te maken die vertoond zal worden bij de viering van het 100-jarig bestaan in oktober. De jury wordt binnenkort bekend gemaakt.  

15:00 / Pauze / Festivalhuis

15:15 / Conclusie van de dag + Kick-off TOEKOMSTBEELDEN + Awards
Het inhoudelijke deel van het programma wordt afgerond in een gezamenlijke sessie waarbij we ophalen welke ervaringen en inzichten de deelsessies hebben opgeleverd. 

Tevens zullen we een nieuw project lanceren, getiteld TOEKOMSTBEELDEN, een samenwerking tussen InScience, Radboud Cultuur en zorginstelling Kalorama. In de looptijd van een jaar worden teams samengesteld van filmmakers, wetenschappers en zorgverleners die werken aan speculatieve of plausibele ficties over de toepassing van technische innovaties (denk aan robots, AI en sensoren) in de ouderenzorg. Dat resulteert in drie films die tijdens InScience 2024 vertoond worden.  

Als laatste onderdeel wordt onze vakprijs, de Jury Award, uitgereikt en worden de winnaars van de pitches van de Radboud bekendgemaakt. 

Uiteraard is er voldoende tijd en ruimte voor de deelnemers om tijdens lunch en borrel elkaar te leren kennen en uitwisselingen aan te gaan. Moderatie ligt in handen van Meike van Zandvoort, een ervaren dagvoorzitter met een stevige basis in de filmsector en talentontwikkeling.

16:15 / Afsluitende borrel / Festivalhuis

Foto door Maros Pulscak
Foto door Maros Pulscak

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.