InScience Film Festival

InScience On Tour in Wageningen

In samenwerking met Heerenstraat Theater en Wageningen University & Research presenteren we met trots de tweede InScience On Tour editie in Wageningen. Alle vertoningen worden ingeleid door een expert en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie. InScience On Tour in Wageningen vindt plaats op 20 en 21 november.

In Silico

Zaterdag 20 november / 11:30
Zondag 21 november / 13:45

In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. In dit peperdure project met veel publiciteit wordt geprobeerd binnen tien jaar een complete computersimulatie van het brein te ontwikkelen. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat. In Silico dompelt je onder in de wereld van wetenschappelijke topsport, investeringen van miljoenen dollars, grote ego’s en nog grotere ambities.

TALK

Heeft de toenemende aandacht voor ‘impactful research’ tegenwoordig invloed op de durf van onderzoekers? Durven zij nog in het onbekende te duiken? En hoe meetbaar kan en moet impact eigenlijk zijn? Laten we samen met enkele inspirerende WUR-onderzoekers op deze vragen ingaan. Dit doen we op zaterdag 20 november. Op zondag 21 november om 13:45 uur vertonen we alleen de film.

Citizen Nobel

Zaterdag 20 november / 14:00
Zondag 21 november / 11:45

Citizen Nobel is een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Wat moet hij als onbekende natuurkundige met de plotselinge faam? Wat kan hij doen met een stem die door iedereen wordt gehoord? Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’.

TALK

Wanneer hebben wetenschappers het recht om te spreken? Of hebben ze misschien zelfs de plicht om zich uit te spreken? Laten we het hebben over de rol van wetenschappers in het licht van de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Professor Liesje Mommer (plantenecologie en natuurbehoud) en aanstormend en vastberaden wetenschapper Kathleen Uyttewaal ervaren beiden het versterkende effect en de barrières van het zich uit spreken als wetenschapper. Hoe zie jij de rol van een wetenschapper en hoe zien zij hun rol? Zijn ze al een Citizen Nobel – zelfs zonder een Nobelprijs te winnen?

Dit nagesprek is na de voorstelling op 20 november. We vertonen de film ook op zondag 21 november zonder randprogramma.

By the Throat

Zaterdag 20 november / 13:45
Zondag 21 november / 11:30

Identiteit: we halen het uit onze afkomst, ons uiterlijk, ons paspoort of uit wat we consumeren. Maar een nog subtielere vorm waarmee we onszelf onthullen is onze uitspraak. Sinds het ontstaan van taal wordt de manier waarop we woorden uitspreken gebruikt om vriend en vijand van elkaar te onderscheiden. De verrassende documentaire By the Throat verkent via wetenschap, technologie, culturele vooroordelen en politiek onze vocale grenzen.

TALK

Laten we onze ’troat’ zelf gebruiken om te praten over taal, cultuur en integratie. Hoe moeilijk is het om Nederlands echt onder de knie te krijgen? En wat zijn de valkuilen en misvattingen van integratie in Nederland? Een expert van Wageningen in’to Languages, het taleninstituut van Wageningen University & Research, nodigt zowel Nederlanders als internationals uit om te leren van hun inzichten en ervaringen. Laten we kijken of deze inzichten mensen dichter bij elkaar kunnen brengen. Dit nagesprek is na afloop van de vertoning op zondag 21 november. We vertonen de film zonder randprogramma op zaterdag om 13:45 uur.

Birds of America

Zaterdag 20 november / 11:45
Zondag 21 november / 14:00

Natuurhistoricus en tekenaar John James Audubon werkte tussen 1827 en 1838 aan zijn invloedrijke boek ‘Birds of America’. Hierin probeert hij zoveel mogelijk vogels in de Verenigde Staten te beschrijven en vast te leggen in de prachtigste tekeninge. Nu, bijna 200 jaar later, volgen de filmmakers Audubon in zijn voetsporen. Wat kunnen tweehonderd jaar oude tekeningen ons leren over een veranderend ecosysteem?

TALK

Maar wat is de essentie en het belang van het documenteren van de wereld om ons heen? En hoe kan dit op een creatieve manier? We gaan hierover in gesprek met Anneke Groen, curator van de bijzondere collecties van WUR en filmmaker Melchert Meijer zu Schlochtern. Hij laat de eerste beelden zien van zijn nieuwe film Grutto! Een primeur.

Film en nagesprek vindt plaats op zondag 21 november om 14:00 uur. We vertonen de film zonder randprogramma op zaterdag 20 november om 11:45 uur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.