InScience Film Festival

InScience/Utrecht

In samenwerking met Bibliotheek Neude en Studium Generale Universiteit Utrecht presenteren we met trots de eerste satellieteditie van het festival in Utrecht. De vertoning worden ingeleid door een expert en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie. De film en lezing zijn Engelstalig. De satellieteditie vindt plaats op 26 november.

26 november: Hunting for Hedonia

Pernille Rose Gronkjaer | documentaire | DK, BR, DE, VS, GB | 2019 | 87 min

De jaren ‘60: Robert Heath is één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. In zijn onderzoek naar diepe hersenstimulatie werden elektroden in het brein gebruikt om gevoelens van geluk te stimuleren en negatieve emoties te onderdrukken. Zijn methodes bleken echter te controversieel en betekende het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van deep brain stimulation. Succes wordt geboekt, maar oude ethische dilemma’s keren terug als een geest uit het verleden. Zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?

Lezing door dr. Megan Milota

Dr. Megan Milota bestudeert hoe we het menselijk leven in de gezondheidszorg zien. Wat zijn de morele grenzen aan procedures die onze persoonlijkheid kunnen veranderen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.