InScience Film Festival

InScience On Tour in Twente

In samenwerking met Concordia, Studium Generale Universiteit Twente en Studium Generale Saxion presenteren we met trots de derde InScience On Tour editie in Twente. Alle vertoningen worden ingeleid door een expert en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie. InScience On Tour in Twente vindt plaats op 16, 17 en 18 november.

In Silico

Dinsdag 16 november / 19:00

In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. In dit peperdure project met veel publiciteit wordt geprobeerd binnen tien jaar een complete computersimulatie van het brein te ontwikkelen. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat. In Silico dompelt je onder in de wereld van wetenschappelijke topsport, investeringen van miljoenen dollars, grote ego’s en nog grotere ambities.

TALK

Na de film reflecteert prof. dr. ir. Wilfred van der Wiel op de film door vragen te beantwoorden. Van der Wiel is hoogleraar op het gebied van Nanoscience aan de UT en een van de directeuren van BRAINS: Centre for Brain-Inspired Nano Systems. Van der Wiel probeert efficiëntere hardware voor informatieverwerking te ontwikkelen door het energie-efficiënte menselijk brein te bestuderen. Hij is gefascineerd door hersenen en computers en kijkt er naar uit om In Silico met je te bespreken!

By the Throat

Woensdag 17 november / 19:00

Identiteit: we halen het uit onze afkomst, ons uiterlijk, ons paspoort of uit wat we consumeren. Maar een nog subtielere vorm waarmee we onszelf onthullen is onze uitspraak. Sinds het ontstaan van taal wordt de manier waarop we woorden uitspreken gebruikt om vriend en vijand van elkaar te onderscheiden. De verrassende documentaire By the Throat verkent via wetenschap, technologie, culturele vooroordelen en politiek onze vocale grenzen.

TALK

Saxiondocent Toos Ligtenberg opent het programma met een vocaal experiment dat je nog lang bij zal blijven.

Citizen Nobel

Donderdag 18 november / 19:00

Citizen Nobel is een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Wat moet hij als onbekende natuurkundige met de plotselinge faam? Wat kan hij doen met een stem die door iedereen wordt gehoord? Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’.

TALK

Na de film is er een paneldiscussie over wetenschap en activisme. Hoe zijn de twee gerelateerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.