InScience Film Festival

InScience/Twente

In samenwerking met Studium Generale van Hogeschool Saxion en Concordia presenteren we met trots de eerste satelliet-editie van het festival in Twente. Op 11 en 13 november organiseert InScience/Twente de eerste filmreeks “met extra’s”. Want naast de wetenschappelijke insteek van het festival, zijn er inleidingen en nagesprekken voor extra verdieping. Bovendien is op 11 november de regisseur van Food Evolution aanwezig.

Food Evolution

Food Evolution laat zien hoe genetische modificatie van voedsel de wereld splijt; hoe emotie en ratio elkaar de rug toekeren. Oscar-genomineerde filmmaker Scott Hamilton Kennedy en dr. Neil deGrasse Tyson nemen je mee op hun wereldreis naar, zoals ze het zelf zeggen, ‘’the good, the bad and the ugly’’ van genetische modificatie. Food Evolution is een persoonlijk, provocerend en bij tijden vermakelijk verhaal over voedsel en de productie ervan en misschien vooral over onszelf. Want voedsel is emotie.

In de nabespreking van de film Food Evolution laat Bastienne Bernasco de deelnemers de voedselcrisis beschouwen door de bril van de tovenaar en de bril van profeet. Welke bril we ook opzetten, we kunnen het ons niet veroorloven passief te kijken naar de food films van vandaag. Ieder van ons kan een bijdrage leveren aan de moderne queeste naar goed eten voor ons allemaal. Extra bijzonder is de komst van Scott Hamilton Kennedy, de Amerikaanse regisseur van deze film. Na zijn bezoek aan het Nijmeegse festival doet hij ook het filmtheater van Concordia aan.

Dit programma vindt plaats op maandag 11 november om 19:00 in Concordia.

Who Will Write Our History

Who Will Write Our History vertelt het verhaal van historicus Emanuel Ringelblum en het Oyneg Shabes-archief: een geheime archief dat onder zijn leiding werd gemaakt over het leven in het getto van Warschau. Met 30.000 handgeschreven pagina’s, foto’s en posters is het Oyneg Shabes-archief de belangrijkste verzameling van ooggetuigenverslagen van de Holocaust. Hiermee besloten journalisten, geleerden en leiders van de Joodse gemeenschap de vijand te trotseren met het ultieme wapen: de waarheid. Ze riskeerden alles zodat hun archief de oorlog zou overleven.

De film zal worden ingeleid en nabesproken door Roel Rietberg, Hoofddocent Geschiedenis en coördinator van de minor Algemene Ontwikkeling.

Dit programma vindt plaats op woensdag 13 november om 19:30 in Concordia.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.