InScience Film Festival

InScience On Tour in Rotterdam

In samenwerking met LantarenVenster en Studium Generale Erasmus presenteren we met trots de derde InScience On Tour editie in Rotterdam. Alle vertoningen worden ingeleid door een expert en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie. InScience On Tour in Rotterdam vindt plaats op 15 en 23 november.

Citizen Nobel

Maandag 15 november / 19:00 / LantarenVenster

Citizen Nobel is een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Wat moet hij als onbekende natuurkundige met de plotselinge faam? Wat kan hij doen met een stem die door iedereen wordt gehoord? Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’.

TALK

Na afloop van de documentaire is er een nagesprek in de zaal met environmental philosopher Yogi Hendlin. Wat is de rol en verantwoordelijkheid van wetenschappers in de maatschappij? Mag een wetenschapper activistisch zijn en politiek actief of moet de wetenschap altijd objectief zijn en onpartijdig? Kom kijken en praat mee!

In Silico

Dinsdag 23 november / 20:00 / Erasmus Paviljoen

In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. In dit peperdure project met veel publiciteit wordt geprobeerd binnen tien jaar een complete computersimulatie van het brein te ontwikkelen. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat. In Silico dompelt je onder in de wereld van wetenschappelijke topsport, investeringen van miljoenen dollars, grote ego’s en nog grotere ambities.

TALK

De film wordt ingeleid door dr. Mario Negrello, neurowetenschapper en universitair docent aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de hersenen en computermodellen van de hersenen. Dr. Negrello volgt het Human Brain Project op de voet sinds het begin en heeft een evenwichtige kijk op zijn beweringen, resultaten en tekortkomingen. Hij zal zijn visie geven op de mogelijkheid van een ‘computerbrein’, Henry Markram, en de voortgang van het HBP.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.