InScience Film Festival

InScience/Maastricht

In samenwerking met Studium Generale, Maastricht University en Lumière Cinema presenteren we met trots de tweede satelliet-editie van het festival. Dit jaar richten we ons op genetisch gemodificeerd voedsel, de mogelijkheden van de CRISPR-techniek en wetenschappers die Einsteins zwaartekrachttheorie uitdagen. Alle voorstellingen worden ingeleid door een expert van de Universiteit Maastricht (voertaal: Engels) en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie.

Food Evolution

Food Evolution laat zien hoe genetische modificatie van voedsel de wereld splijt; hoe emotie en ratio elkaar de rug toekeren. Oscar-genomineerde filmmaker Scott Hamilton Kennedy en dr. Neil deGrasse Tyson nemen je mee op hun wereldreis naar, zoals ze het zelf zeggen, ‘’the good, the bad and the ugly’’ van genetische modificatie. Food Evolution is een persoonlijk, provocerend en bij tijden vermakelijk verhaal over voedsel en de productie ervan en misschien vooral over onszelf. Want voedsel is emotie.

Na afloop vindt er een gesprek plaats met Prof. Peter Peters van UM, gespecialiseerd in nanobiologie. Hij vertelt meer over hoe de CRISPR-technologie ingezet kan worden om gewassen te verbouwen die resistent zijn voor ziekten.

Dit programma vindt plaats op maandag 11 november om 19:30 in Lumière Cinema.

Human Nature

De grootste technologische revolutie van de 21e eeuw is niet digitaal, maar biologisch. CRISPR-Cas geeft ons ongekende mogelijkheden voor ingrepen in ons DNA, de basisbouwstenen van het leven. Het opent de deur naar het genezen van ziektes, het hervormen van de biosfeer en het ontwerpen van onze kinderen. De mens als God. Maar hoe zal deze nieuwe macht onze relatie met de natuur veranderen? Kunnen we de gevolgen overzien? En wat betekent het voor de menselijke evolutie? Het is aan ons om te beslissen hoe ver we willen gaan.

Na afloop vindt er een gesprek plaats met Prof. dr. de Wert van de Universiteit Maastricht, gespecialiseerd in ethische aspecten van reproductieve geneeskunde en genetisch onderzoek.

Dit programma vindt plaats op dinsdag 12 november om 19:30 in Lumière Cinema.

Chasing Einstein

Precies honderd jaar geleden publiceerde Einstein zijn relativiteitstheorie. Sindsdien is niemand erin geslaagd de theorie onderuit te halen of zelfs maar te doen wankelen. Toch zijn een groep natuurkundigen sceptisch en werken deze aan een nieuwe zwaartekrachttheorie. Chasing Einstein neemt je mee in gesprek met vooraanstaande wetenschappers naar de grenzen van het universum.

Na de vertoning vindt er een gesprek plaats met PhD Jacco de Vries van de Universiteit Maastricht, gespecialiseerd in natuurkunde en tevens onderzoeker bij CERN. Hij vertelt meer over zijn ervaringen bij CERN en de ontwikkeling van de Einstein Telescoop in Maastricht.

Dit programma vindt plaats op woensdag 13 november om 19:30 in Lumière Cinema.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.