InScience Film Festival

InScience on Tour in Maastricht

In samenwerking met Lumière Cinema en Studium Generale Maastricht presenteren we met trots de vierde satellieteditie van het festival in Maastricht. De vertoning wordt ingeleid door een expert en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie. InScience On Tour in Maastricht vindt plaats op 15 en 17 november.

Birds of America

Maandag 15 november / 19:30

Natuurhistoricus en tekenaar John James Audubon werkte tussen 1827 en 1838 aan zijn invloedrijke boek ‘Birds of America’. Hierin probeert hij zoveel mogelijk vogels in de Verenigde Staten te beschrijven en vast te leggen in de prachtigste tekeninge. Nu, bijna 200 jaar later, volgen de filmmakers Audubon in zijn voetsporen. Wat kunnen tweehonderd jaar oude tekeningen ons leren over een veranderend ecosysteem?

TALK
Raf de Bont is hoogleraar Geschiedenis van Wetenschap en Milieu aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (UM). Hij publiceerde met name over mens-dierrelaties, wetenschappelijke ecologie en natuurbescherming, degeneratie- en evolutietheorieën en de representatie van wetenschap (en wetenschappers) in de cultuur in het algemeen.

By the Throat

Woensdag 17 november / 19:30

Identiteit: we halen het uit onze afkomst, ons uiterlijk, ons paspoort of uit wat we consumeren. Maar een nog subtielere vorm waarmee we onszelf onthullen is onze uitspraak. Sinds het ontstaan van taal wordt de manier waarop we woorden uitspreken gebruikt om vriend en vijand van elkaar te onderscheiden. De verrassende documentaire By the Throat verkent via wetenschap, technologie, culturele vooroordelen en politiek onze vocale grenzen.

TALK
Lauren Wagner werkt als universitair docent bij de onderzoeksgroep Globalisation, Transnationalism and Development (UM). Ze is een post-disciplinaire sociale wetenschapper, met wortels in sociologie, antropologie, geografie en sociolinguïstiek, en interesse in categorisatie en erbij horen, migratie en diaspora.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.