InScience Film Festival

InScience On Tour in Eindhoven

In samenwerking met Natlab en Studium Generale Eindhoven presenteren we met trots de tweede InScience On Tour editie in Eindhoven. Alle vertoningen worden ingeleid door een expert en na afloop van de film is er gelegenheid tot discussie. InScience On Tour in Eindhoven vindt plaats op 22, 23, 24 november.

Birds of America

Maandag 22 november / 19:30 / De Zwarte Doos

Natuurhistoricus en tekenaar John James Audubon werkte tussen 1827 en 1838 aan zijn invloedrijke boek ‘Birds of America’. Hierin probeert hij zoveel mogelijk vogels in de Verenigde Staten te beschrijven en vast te leggen in de prachtigste tekeninge. Nu, bijna 200 jaar later, volgen de filmmakers Audubon in zijn voetsporen. Wat kunnen tweehonderd jaar oude tekeningen ons leren over een veranderend ecosysteem?

In Silico

Dinsdag 23 november / 19:30 / De Zwarte Doos

In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. In dit peperdure project met veel publiciteit wordt geprobeerd binnen tien jaar een complete computersimulatie van het brein te ontwikkelen. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat. In Silico dompelt je onder in de wereld van wetenschappelijke topsport, investeringen van miljoenen dollars, grote ego’s en nog grotere ambities.

TALK
Na de filmvertoning zullen prof.dr. Regina Luttge en prof. dr. ir. Bert de Vries, beiden van de Technische Universiteit Eindhoven, hun visie geven op in-silico en in-vitro neurale netwerken. Er is ook tijd voor het publiek om vragen te stellen.

Citizen Nobel

Woensdag 24 november / 19:30 / Natlab

Citizen Nobel is een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Wat moet hij als onbekende natuurkundige met de plotselinge faam? Wat kan hij doen met een stem die door iedereen wordt gehoord? Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’.

TALK
Prof. Dr. Bert Meijer van TU/e geeft een introductie en nagesprek bij deze film, over de ceremonies rond de Nobelprijs en wat er nou eigenlijk gebeurt als je zo’n prijs wint.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.